- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna EKO UEko Zeleni savet: Gradske uprave i javna preduzeća ne poštuju odluku

Zeleni savet: Gradske uprave i javna preduzeća ne poštuju odluku

Skupština grada Užica, bez uzdržanih i protivljenja odbornika, usvojila je tokom 24. sednice Izveštaj o radu Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine za 2022. godinu.

- REKLAMA -

Osim Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, nijedno javno preduzeće ni gradska uprava ne poštuje član četiri Odluke o obrazovanju Zelenog saveta, izvestila je tokom 24. skupštinske sednice predsednica Zelenog saveta Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam.

Prema Odluci o obrazovanju Zelenog saveta u Užicu, gradske uprave, javna preduzeća i ustanove su obavezni da ga u pisanoj formi obaveste o pokretanju postupka izrade upravnih akata, planova i programa čija primena i sprovođenje ima uticaj na stanje životne sredine. Njihova je propisana obaveza i da Zelenom savetu dostavljaju predloge odluka radi dobijanja mišljenja Saveta koje bi trebalo da postane sastavni deo konačne odluke.

Foto screenshot You tube kanal Skupštine grada Užica

  • Ovo je jedan od preduslova da Zeleni savet pravilno radi u toku godine, istakla je Jovičić podsetivši da je po osnivanju ciljano da Savet za zaštitu i unapređenje životne sredine bude zajednički partner građana i donosioca odluka na nivou grada.

Savet za zaštitu i unapređenje životne sredine je zasedao tokom 2022. godine šest puta, od toga jednom bez kvoruma.

Suočen sa nedolaskom pojedinih članova na sednice, što je, pišu, bio slučaj i u prethodnim sazivima, Zeleni savet je jednoglasno odlučio da predloži zamenu neaktivnih članova zainteresovanim za aktivan doprinos radu Zelenog saveta.

Na poziv Zelenog saveta, predstavnik Građanske čitaonice Libergraf Vladan Sinđić je prisustvovao sednici tokom koje je predstavljen Predlog odluke o proglašenju predela izuzetnih odlika Klisura Đetinje. Na tu odluku je Sinđić dostavio primedbe Libergrafa u pisanoj formi.

Zvaničan dopis sa konkretnim predlozima u sektoru upravljanja otpadom je uputio Zeleni savet gradonačelnici Užica prošle godine. Kako su izvestili, na sastancima sa gradonačelnicom su dogovoreni naredni koraci za unapređenje sistema i sprovođenje projekta primarne selekcije otpada.

Četiri Saveta Užica razgovarala o zagađenju vazduha i rešavanju ovog problema

Podsetimo, Zeleni savet u Užicu je osnovan novembra 2014. godine, odlukom Skupštine grada Užica, kako je navedeno, u cilju unapređenja informisanosti građana o stanju životne sredine i podsticanja građanskog učešća u procesu donošenja odluka, unapređenja sprovođenja strategija, programa i planova, predlaganja i preduzimanja mera u oblastima zaštite i unapređenja životne sredine i održivog razvoja.

Foto screenshot izveštaja Zelenog saveta za 2022. godinu

  • Uspeh Zelenog saveta zavisi od njegove stručnosti i prepoznatljivosti kod građana uz neophodnu podršku organa lokalne samouprave i saradnju javnih preduzeća i drugih službi koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, navedeno je.

Kao način učešća građana u donošenju odluka je ustanovljena i Zelena skupštinska stolica.

Foto screenshot odgovora Skupštine grada Užica na pitanje Radio Lune o korišćenju instituta Zelena skupštinska stolica u 2022. godini

Ekološka udruženja u Prijepolju traže uvođenje institucije zelena stolica u lokalni parlament

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime