- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Četiri Saveta Užica razgovarala o zagađenju vazduha i rešavanju ovog problema

Četiri Saveta Užica razgovarala o zagađenju vazduha i rešavanju ovog problema

- REKLAMA -

Zakonska obaveza jedinica lokalnih samouprava je revizija Plana kvaliteta vazduha, kao i Kratkoročnog plana zaštite kvaliteta vazduha. Današnji sastanak četiri Saveta grada Užica je prvi korak u definisanju mera koje je neophodno sprovesti, ne samo u okviru izmena ovih dokumenata, već i za definisanje jasnih aktivnosti svih resora lokalne samouprave, koje je neophodno sprovoditi u cilju postizanja dobrog kvaliteta vazduha.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, koja je prisustvovala sastanku, unapređenje kvaliteta vazduha jedan je od ključnih prioriteta, a revizija planskih dokumenata za upravljanje kvalitetom vazduha jedan od preduslova za uspešno rešavanje ovog kompleksnog problema.

Kvalitet vazduha u Gradu Užicu prati se više od 30 godina i jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja je u prethodnom periodu preduzela veliki broj mera i aktivnosti sa ciljem smanjenja zagađenja vazduha. Pored gasifikacije i konverzije javnih kotlarnica već osam godina uspešno sprovodimo i projekat za smanjenje zagađenja poreklom iz individualnih izvora, kroz sufinasiranje projekata zamene ložnih uređaja i energetsku sanaciju objekata. Grad Užice je prepoznao i kategoriju socijalno ugroženih domaćinstava i za njih priremio poseban program nabavke ložnih uređaja sa oznakom eko dizajna. Za ove projekte do sada je u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike izdvojeno preko 260 miliona dinara i sufinasirana neka od mera na više od 2700 objekata. Problem zagađenja vazduha je veoma kompleksan i za njegovo rešavanje je potrebno dosta vremena i sredstava. Da idemo u dobrom pravcu govori činjenica da se i pored nepovoljnih vremenskih uslova izazvanih klimatskim promenama, smanjuje broj dana sa veoma visokim vrednostima zagađujućih materija, zaključila je gradonačelnica.

Foto: Grad Užice

Samu reviziju Plana kvaliteta vazduha grad će odraditi u saradnji sa UNDP u okviru podrške gradovima i opštinama za unapređenje planova kvaliteta vazduha. Ipak, kako je istakla gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić najpre se moraju prepoznati problemi koji će se u narednom periodu rešavati.

Zeleni savet, Štab za vanredne situacije, Savet za bezbednost saobraćaja i Savet za zdravlje grada Užica prema osnivačkom aktu svojim delovanjem imaju značajnu ulogu u zaštiti životne sredine, a pravovremenim i dobro odabranim aktivnostima adekvatno mogu i treba da kreiraju mere koje će u budućem periodu doprineti rešavanju najvećeg problema grada Užica, a koji se odnosi na kvalitet vazduha. Rešenja, koje ova savetodavna tela budu predložila će se odnositi na unapređenje delovanja lokalne samouprave u cilju zaštite zdravlja i to najviše kroz prevenciju i eliminaciju uzroka zagađenja vazduha.

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Svetlana Drakul, predočila je i da se neophodnost revizije Kratkoročnog akcionog plana zaštite kvaliteta vazduha ogleda i u činjenci da je postojeći usvojen još 2015. godine.

Prema njenim rečima, da bi se doneo što kvalitetniji dokument neophodno je da učešće u njegovoj izradi uzmu sva stručna i savetodavna tela grada Užica, uz obavezno uključivanje javnosti, građana i organizacija civilnih društava. Skrenula je pažnju i na usvojen krovni dokument u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha u Republici Srbiji – Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period 2022-2030. godina sa akcionim planom, a koji je za grad Užice pored opštih politika i mera za smanjenje zagađenja vazduha predvideo i specifične mere.

Na izradi ovih važnih planskih dokumenata intezivno će se raditi u narednom periodu, a jedna od konkretnih aktivnosti koju naši sugrađani mogu da očekuju u najskorije vreme je postavljanje urbanih foto-bioreaktora (Tečnog drveta).

Preporuke i od DRI; Gradska većnica: Zajednički, radikalniji koraci od sledeće godine(AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
61 %
7.4kmh
99 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime