- REKLAMA -
24.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Zlatibor/Čajetina Završen program obuke za sve ciljne grupe u Čajetini u okviru projekta...

Završen program obuke za sve ciljne grupe u Čajetini u okviru projekta Partnerstvo u zajednici – rešenje krize

- REKLAMA -

Početkom septembra, u gradskoj biblioteci u Čajetini, održana je radionica psiho-socijalne podrške za roditelje i staratelje dece sa smetnjama u razvoju, kojom je završen višemesečni program obuke za sve ciljne grupe u okviru projekta Partnerstvo u zajednici – rešenje krize. Ova dvodnevna obuka se sastojala iz dve radionice, o ostvarivanju prava dece sa smetnjama u razvoju, naročito u vreme krize, koju je vodila Jelena Žunić Cicvarić, direktor programa Užičkog centra za prava deteta i druge, o načinima psihološke podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u kriznim situacijama, koju je vodila diplomirani psiholog/psihoterapeut Ana Ristović.

Cilj jednogodišnjeg projekta Partnerstvo u zajednici – rešenje krize, koji je započet polovinom novembra 2022. a realizuje ga udruženje Zlatiborski krug iz Čajetine, je unapređivanje usluga socijalne zaštite i pružanje podrške osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u vreme pandemija, kriza i različitih vanrednih situacija.

Kako kaže Zorica Milosavljević, predsednica udruženja i koordinatorka projekta, kroz sistematski pristup koji uključuje predstavnike lokalne samouprave i svih relevantnih lokalnih institucija i organizacija, jedino je moguće naći adekvatan odgovor za podršku deci sa smetnjama u razvoju u vreme vanredne situacije. Projekat uključuje nabavku aparata za održavanje higijene, sterilizaciju i prečišćavanje vazduha u Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju Zračak u Čajetini, pre svega za potencijalne krizne i vanredne situacije, psihološku telefonsku šestomesečnu podršku roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i program obuke. Program obuke se zasniva na okupljanju svih profesionalaca iz različitih oblasti, koji su uključeni u podršku osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u kriznim situacijama, i njihovoj edukaciji kako bi u tim situacijama ispravno reagovali na pojačane potrebe osoba sa smetnjama u razvoju.

Foto: Opština Čajetina

Edukativni program je započet početkom 2023. kada je održana obuka o izradi projektnih predloga i obezbeđivanju sredstava, za predstavnike javnih preduzeća, lokalnih institucija i organizacija. Dejan Nešević je, sa svojim kolegama Vladislavom Petkovićem i Snežanom Milisavljević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor, tokom dvodnevne edukacije polaznicima preneo osnovna znanja o procesu izrade projektnih predloga i obezbeđivanju sredstava za rešavanje određenih problema, ne samo za osobe sa smetnjama u razvoju već za širu zajednicu.

Krajem januara je održana druga obuka, za predstavnike organizacija, institucija i ustanova socijalne zaštite, koju je vodila Ivana Koprivica, diplomirani psiholog – master poslovne psihologije. Po njenim rečima, cilj seminara – obuka zaposlenih u oblasti socijalne zaštite o pružanju podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u vreme kriza i vanrednih situacija, u potpunosti je postignut.

Polovinom februara, u osnovnoj školi u Čajetini, održana je treća obuka, akreditovan dvodnevni seminar za zaposlene u obrazovanju, koji su vodili Bojan Grujić, diplomirani pedagog i Tatjana Simić, doktor medicinskih nauka, direktorka specijalne škole Vukašin Marković u Kragujevcu. Prema izveštaju voditelja, seminar Inkluzija od teorije do prakse 2 je odgovorio na važna pitanja i neke od potreba učesnica za stručnom podrškom u njihovom radu sa decom sa smetnjama u razvoju.

Tokom aprila je održan četvrta obuka, trodnevna obuka o vršnjačkoj edukaciji za mlade volontere, za podršku deci sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina u kriznim situacijama. Obuka za mlade je zamišljena i realizovana kao osposobljavanje mladih za volonterski rad i vršnjačku edukaciju, kako bi učesnici svojim drugarima iz srednje škole i 7. i 8. razreda osnovne škole mogli da prenesu iskustvo i stečeno znanje o pružanju podrške deci sa smetnjama u razvoju, naročito u kriznim situacijama. Obuku su vodile Jelena Žunić Cicvarić, doktor metodičko-pedagoških nauka i Aleksandra Mutavdžić, diplomirani defektolog-surdolog iz osnovne škole Miodrag V. Matić iz Užica, za edukaciju dece sa različitim smetnjama i teškoćama u razvoju.

Krajem avgusta i početkom septembra su održane dve radionice u okviru obuke psiho-socijalne podrške za roditelje i staratelje dece sa smetnjama u razvoju, čime je završen ovaj sistematski pristup edukaciji svih relevantnih faktora u lokalnoj zajednici koji doprinose rešavanju problema i potreba osoba sa smetnjama u razvoju u oblastima obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i, uopšteno, u učešću u životu lokalne zajednice.

Za oktobar je predviđeno predstavljanje Protokola o pružanju podrške osobama sa smetnjama u razvoju u opštini Čajetina u periodima pojačanih i specifičnih potreba kao što je pandemija ili neka druga vanredna situacija, u čijem su kreiranju učestvovali predstavnici svih relevantnih lokalnih udruženja, organizacija, ustanova i institucija. Ovaj Protokol je prvi u Srbiji i njime će se definisati sve obaveze i specifične akcije relevantnih ustanova i institucija, za podršku osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u kriznim situacijama.
Ovaj značajan projekat, Partnerstvo u zajednici – rešenje krize, udruženje Zlatiborski krug realizuje u saradnji sa opštinom Čajetina, a podržavaju ga Evropska unija i Vlada Republike Srbije kroz program EU PRO Plus.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
24.2 ° C
24.2 °
24.2 °
67 %
0.7kmh
57 %
Pon
29 °
Uto
30 °
Sre
24 °
Čet
26 °
Pet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime