- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Zatvaranje deponije Goveđak za šest meseci

Zatvaranje deponije Goveđak za šest meseci

Nakon što su podnete krivične prijave sa obe strane, konačno postignut kompromis

- REKLAMA -

Nakon što su meštani sela u okolini opštine Sjenica osam dana blokirali ulaz u deponiju na brdu Goveđak, sa predstavnicima nadležnih institucija konačno je postignuto kompromisno rešenje. Međutim, dok do njega nije došlo, prijave su pljuštale sa obe strane.

Foto RINA

U JKP „Vrelo“ podneta je krivična prijava protiv meštana koji su ometali zaposlene da obavljaju svoju delatnost, a okupljeni žitelji iz pet sela prijavu su podneli protiv tri direktora ovog komunalnog preduzeća koji su na funkciji bili od 2009. godine.

Problem je epilog dobio na sudu, gde su dve strane pronašle zajednički način za saniranje ove potencijalne ekološke bombe na jugozapadu Srbije.

Deponija Goveđak otvorena za odlaganje smeća

Sud je doneo rešenje da se narednih šest meseci ovde pod posebnim uslovima odlaže otpad, nakon čega će deponija biti zatvorena. Sajlu smo konačno spustili,  ovde će da bude portir 24 sata i neće se odlagati klanični otpad.  Deponija će se redovno zatrpavati, a psi lutalice će biti sklonjeni u azil“, izjavio je za RINU Nebojša Vasović iz sela Gornji Goračići.

Deponija Goveđak je u funkciji je 14 godina, a na nju se dovozi oko 16 tona otpada dnevno. Nakon što je blokada potrajala skoro deset dana, u centru opštine Sjenica došlo je do nagomilavanja otpada.

Foto RINA

„Svesni smo da ovaj poblem ne može biti rešen za dva dana. Ljudi smo i složili smo se da je šest meseci dovoljno da se napravi plan za sanaciju kako nijedna strana ne bi bila oštećena i ugrožena. Imali smo i ovaj put razumevanja, nadam se da nećemo ponovo za šest meseci biti prevareni, kao što je već nekoliko puta bio slučaj“, naglašava Vasović.

Meštani ističu da je još pre tri decenije sliv reke Uvac proglašen vodom prve kategorije i da je nejasno kako je uopšte moglo doći do odlaganja otpada na tom području. Kao jedno od relevantnih rešenja navodi se izgradnja tranfer stanice na Banjici kod Nove Varoši, a taj projekat realizuje se kroz saradnju nekoliko opština.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
12 ° C
12 °
12 °
54 %
4.1kmh
0 %
Pet
24 °
Sub
13 °
Ned
20 °
Pon
24 °
Uto
16 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime