- REKLAMA -
28.8 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Zapaženo u Zlakusi

Zapaženo u Zlakusi

Zlakusa je ostvarila najbolji rezultat nakon druge organizovane postavke kontejnera za kabasti otpad u osam užičkih sela, saopštili su iz BWL tima.

- REKLAMA -

Kabasti otpad je činio oko 2,5 tona od ukupno 2,7, prikupljenih u više uzastopnih postavljanja i pražnjenja kontejnera u Zlakusi, dok je u sedam ostalih užičkih sela tokom druge akcije sakupljeno ukupno 2,2 tone otpada.

–  Upravo je ovo pokazatelj kako treba postupati sa kabastim otpadom – sačekati svoj termin, izneti što je više moguće kabastog otpada, a onda se suzdržati do narednog termina. Samo na takav način, čitav koncept ima punog smisla i može dovesti do uređenog sistema, kome težimo, poručili su iz BWL tima na Fejsbuk stranici Ere recikliraju.

Po drugi put ove godine, podsetimo, kontejneri za kabasti otpad su početkom aprila bili postavljeni u Gorjanima, Krvavcima, Zlakusi, Nikojevićima, Ravnima, Drežniku, Skržutima i Ljubanjama.

Tokom prve akcije organizovanog prikupljanja kabastog otpada u tim selima u januaru, prema procenama Ere recikliraju, prikupljeno je oko 1,1 tone otpada, od čega oko 500 kg kabastog otpada.

Podsetimo, od ove godine u tri grupe seoskih mesnih zajednica Užica postavljaće kontejnere za kabasti otpad prve nedelje svakog trećeg meseca, ukupno četiri puta godišnje.

–  Neka kabasti otpad bude prvi korak u nizu sistemskih promena koje treba uvesti u upravljanje otpadom na seoskim područjima, poručili su iz BWL tima na Fejsbuk stranici Ere recikliraju nakon razgovora sa meštanima Ribaševine 15. aprila u porti crkve.

Podsetimo, sistem za održivo upravljanje kabastim otpadom je pokrenut novembra 2021. godine u Užicu radi adekvatnog zbrinjavanja posebnog toka otpada, smanjenja pritiska na JKP Bioktoš i zbog uštede deponijskog prostora.

Izvučeni iz zone komfora; kako sa kabastim otpadom u Užicu

JKP Bioktoš je apelovao na građane da kabasti otpad ne odlažu pored kontejnera već na reciklažno dvorište na deponiji Duboko do naredne postavke kontejnera narandžaste boje, zadnjeg vikenda u mesecu, na 20 lokacija u gradskim mesnim zajednicama i u Sevojnu.

Ere recikliraju: Peti vikend oborio rekord

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
28.8 ° C
28.8 °
28.8 °
43 %
2.7kmh
58 %
Uto
29 °
Sre
30 °
Čet
26 °
Pet
29 °
Sub
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime