- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Za Užički program lokalnog partnerstva – Udružimo se ove godine 33 miliona...

Za Užički program lokalnog partnerstva – Udružimo se ove godine 33 miliona dinara

- REKLAMA -

Predlog odluke o uključivanju građana u budžetski proces putem sprovođenja akcije Užički program lokalnog partnerstva – Udružimo se je pripremljen i trebalo bi prema najavama gradskog većnika za finansije Miodraga Petkovića da bude potvrđen na gradskoj skupštini 6. aprila. Ukupan budžet za ovogodišnji Užički program lokalnog partnerstva – Udružimo se, je uvećan i sada iznosi 33 miliona dinara, od toga je 20 miliona dinara iz budžeta grada Užica, dok je 13 miliona dinara kofinansiranje od strane Švajcarske vlade.

U toku je javna rasprava predlogu Nacrta odluke o sprovođenju akcije Užički program lokalnog partnerstva – Udružimo se koja traje do 27.marta, a otvoreni sastanak će biti održan u četvrtak, 23. marta u Velikoj sali gradske kuće u 13 časova.

Novine koje se nalaze u nacrtu odluke i osnovne razlike u odnosu na postojeću odluku odnose se u tri segmeta, rekao je gradski većnik za finansije Miodrag Petković.

Sa ovim budžetom kojim raspolažemo možemo dodatnu pažnju da obratimo za projekte osetljivih grupa, a tu mislimo na osobe sa invaliditetom, korisnike i primaoce socijalnih pomoći i neke druge kategorije. Uz to Nacrtom odluke programa Udružimo se predloženo je i aktivno pospešivanje i uključivanje mladih u budžetske procese. Mi smo po prvi put ove godine opredelili kompletna sredstva za svaku srednju školu, gde će mladi u okviru srednjih škola moći da odaberu jedan projekat u vrednosti od 400.000 dinara po školi i da se taj projekat realizuje u okviru škole, naveo je Petković.

Takođe promena ima i u iznosima za podršku projektima.

Sada će maksimalan iznos po projektu biti 4 miliona dinara, umesto dosadašnjih million dinara, rekao je Petković.

On je naveo da se vodilo računa o ravnomernosti pa će tako u seoskim područjima gde je manji broj poreskih obveznika za predlaganje projekata vrednosti do 2 miliona dinara biti potrebno 20 potpisnika, za projekte od 2-4 miliona dinara 30 potpisinika, dok je za predloge projekata u gradu do 2 miliona dinara potrebno 25 potpisnika, a za projekte veće od 2 miliona dinara 40 potpisnika. Što se tiče projekata koji se odnose na osetljive grupe potrebno je za podnošenje projekata pribaviti 20 potpisa, gde najmanje 20 procenata potpisnika treba da čine lica iz kategorije osetljivih grupa.

Petković je istakao da je najveći broj  projekata od prošle godine realizovan, dok će jedan deo prošlogodišnjih projekata biti završen u narednih nekoliko meseci.

Posle nacrta odluke, njeno potvrđivanje će biti na gradskoj skupštin, a očekujemo da to bude 6. aprila. Nakon toga ćemo ući u javni poziv gde će svi zainteresovani moći da predlažu svoje projekte. Zatim sledi proces usaglašavanja i odlučivanja i nakon toga očekujemo da na leto krenemo sa novim projektnim ciklusom, a nadamo se da ćemo to uspešno završiti do kraja godine, rekao je Petković.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime