- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna UEko Za građane računaljka koja prati potrošnju energije

Za građane računaljka koja prati potrošnju energije

- REKLAMA -
Na Svetski dan energetske efikasnosti, EBRD predstavila onlajn kalkulator energetske efikasnosti

 

Evropska banka za obnovu i razvoj je razvila onlajn Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogla građanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu uštedeti u svojim domovima, ugradnjom energetski efikasnih tehnologija.

Kalkulator je osmišljen u sklopu programa GEFF koji, posredstvom dve banke, građanima obezbeđuje novac za ulaganja u zelene tehnologije u kućama i stanovima i povećanje njihove energetski efikasnosti, upotrebom energetski efikasne opreme.

Ulaganje u energetsku efikasnost– investicija u budućnost(AUDIO)
Termoizolacijom spoljnih zidova i krova kuće, zamenom stolarije, ugradnjom PVC prozora i sličnimmerama, građani smanjuju potrošnju energije i emisiju štetnih gasova u vazduh, štede novac, apovećavaju toplotu, komfor doma i vrednost nekretnine.
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko/24292/ulaganje-u-energetsku-efikasnost–investicija-u-buducnostaudio.html

Iz Evropske banke za obnovu i razvoj su nedavno ukazali da građani Srbije prosečno troše tri do četiri puta više energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda u odnosu na stanovnike Evropske unije.

Podsetivši da na stambeni sektor odlazi oko 35 odsto ukupne potrošnje energije, iz EBRD-a poručuju da je u njemu najveći potencijal za uštedu energije i novca i da je u tom sektoru najneophodnije uvesti mere energetske efikasnosti.

Evropska banke za obnovu i razvoj, posredstvom programa GEFF, kreditne linije za finansiranje zelene ekonomije, nudi pomoć građanima Srbije koji su odlučili da ulože novac u unapređenje energetske efikasnosti objekta u kojem žive. Kreditna linija obezbeđuje novac i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije ili pružaju usluge domaćinstvima u toj oblasti.

–         Kreditna linija je veoma specifična po tome što nudi određeni finansijski podsticaj u iznosu od 15 do 20 odsto. Znači, za investiciju u energetsku efikasnost, domaćinstva dobijaju novčani povraćaj 15 do 20 procenata investicije, navodi za RAM mrežu Vladimir Krušković, relationship menager za EBRD GEFF kreditnu liniju.

Krušković je naveo da postoji zainteresovanost građana koji su, navodi, svesni uštede koju postižu energetskom efikasnošću.

–         Pored toga, vidimo da im je važno da ta investicija podstiče njihov komfor. Čak to dolazi na prvo mesto, iznad samih ušteda, dodaje Krušković podsetivši da svako ulaganje u nekretninu, povećava njenu vrednost.

Novčana pomoć za utopljavanje doma po peti put u Užicu(AUDIO)
Za mere energetske efikasnosti na porodičnim kućama ukupno 14 miliona, najviše novca za nabavku kotlova na gas. Subvecnija do 50 odsto ukupno potrebnog novca
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko/24832/novcana-pomoc-za-utopljavanje-doma-po-peti-putaudio.html

Građani se uz pomoć Tehnološkog selektora, onlajn kataloga više od 2 500 visoko energetski efikasnih tehnologija, mogu informisati o uređajima, kućnoj opremi i materijalima koji ispunjavaju tražene standarde GEFF-a i koji su prihvatljivi za finansiranje.

Program nudi i tehničku podršku onima koji se odluče za ulaganje.

 Energetska računaljka prati troškove energije
Građani koji žele da prate energetsku potrošnju u svojim domovima, mogu to učiniti i uz pomoć mobilne aplikacije koju je osmislila Regionalna razvojna agencija Zlatibor.
Instaliranjem aplikacije Energetska računaljka, građani mogu upisivati podatke o potrošnje energije, struje, ogrevnog drveta, goriva za vozilo i imati pregled potrošnje novca za te namene.
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

2 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime