- REKLAMA -
14.5 C
Užice
Početna Srbija i region Vuk Jeremić o Kosovu, opoziciji, Narodnoj stranci, dijaspori

Vuk Jeremić o Kosovu, opoziciji, Narodnoj stranci, dijaspori

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je vlast da jasno i javno saopšti da Srbija odbija ideju o članstvu Prištine u UN, odnosno o faktičkom priznavanju Kosova kao nezavisne države, jer će se tek tada otvoriti prostor za realne razgovore o normalizaciji životnih prilika na Kosovu i Metohiji i drugde u regionu.

- REKLAMA -

“Tada će biti moguće pregovarati o životnim pitanjima, poput imovine, saradnje u ekonomiji, zdravstvu i nauci, kao i o očuvanju ugrožene srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji”, rekao je Jeremić Televiziji srpske dijaspore, prenela je danas njegova stranka.

 

Jeremić je istakao da vlast Srbije, međutim, u poslednjih osam i po godina delu međunarodne zajednice šalje signale da je spremna da postigne “istorijski kompromis” koji bi podrazumevao “stolicu” za Kosovo u UN.

“Ako stalno šalju takvu poruku, zašto bi Albanci pregovarali o bilo čemu ispod onoga što srpska strana nagoveštava da je sprema da učini? Vlast u Beogradu to radi jer zauzvrat traži da međunarodna zajednica toleriše njeno ponašanje u Srbiji”, procenio je Jeremić.

Govoreći o promeni vlasti, Jeremić je rekao da je “jedinstven opozicioni front” uslov za to, ali da je formiranje takvog fronta poslednji korak, jer je pre toga neophodno da opozicione stranke uspostave jaku stranačku infrastrukturu i da dopru do građana u celoj Srbiji.

“Za to su neophodni ideologija, program i ljudi. Ko to nema, teško će ubediti građane da skrenu pogled sa onoga što im se servira na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i da razmisle o nečemu drugom. Ako ne možete da odgovorite na pitanja šta je vaša politika po pitanju Kosova i Metohije, odlaska mladih iz Srbije, zdravstva, obrazovanja i identiteta, onda vas narod neće slušati”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka na desnom centru, poput Hrišćansko-demokrartske unije (CDU), liberalno-konzervativne partije koja je u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel u Nemačkoj.

“Narodna stranka se zalaže za ozbiljan pristup nacionalnim pitanjima i smatra da je srpski narod jedan i nedeljiv gde god živeo. Takođe, zalažemo se za domaće privredno preduzetništvo i vladavinu prava, i strogo se protivimo direktnom ili indirektnom priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je dijaspora jedna od najvažnijih oblasti u programu Narodne stranke i da bi “država trebalo da jednako tretira svakoga ko se oseća Srbinom, gde god na svetu živeo”, i da bi dijaspora trebalo da ima određen broj garantovanih mandata u Skupštini Srbije.

“Izborno pravo mora biti garantovano svima s pasošem Srbije, gde god živeli, i svima mora biti omogućeno da glasaju jednako lako kao u… bilo kojem mestu u Srbiji”, rekao je Jeremić.

“Jednostavno je organizovati glasanje dijaspore poštom ili elektronskim putem, ali vlast to odbija da učini jer ti ljudi nisu ucenjeni poslom, nisu bombardovani režimskom propagandom i jer su u zemljama u kojima žive videli kako država može da se uredi. Oni nisu prirodni glasači vlasti i zato ih vlast onemogućava da glasaju”, zaključio je Jeremić.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.5 ° C
14.5 °
14.5 °
69 %
0.9kmh
98 %
Uto
14 °
Sre
23 °
Čet
23 °
Pet
24 °
Sub
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime