- REKLAMA -
21.8 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Vujović u Priboju: Nakon pola veka rešavamo problem deponije u Druglićima

Vujović u Priboju: Nakon pola veka rešavamo problem deponije u Druglićima

- REKLAMA -

Potpuno sanacija, zatvaranje i rekultivacija nesanitarne deponije Duboki potok u Priboju uslediće kada počne sa radom Transfer stanica Banjica, odakle će se komunalni otpad iz opština Prijepolje, Nova Varoš i Priboj transportovati do regionalne sanitarne deponije Duboko u Užicu, saopštili su iz Opštine Priboj nakon što je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla radove na prvoj fazi zatvaranju i sanaciji deponije, za šta je Vlada Srbije obezbedila oko 60 miliona dinara.

Podsetivši da je zatvorena i sanirana deponija Stanjevine na ulasku u Prijepolje, ministarka Irena Vujović je ukazala da će sanacijom deponije Duboki potok u Priboju biti rešen problem deponije koja je 50 godina negativno uticala na životnu sredinu i smetala meštanima.

  • Izgradili smo i transfer stanicu u Novoj Varoši, što je bio preduslov za zatvaranje pribojske deponije. Obezbedili smo i dodatna sredstva za dalekovod, pristupni put i deo vodovodne mreže, izabrali izvođača i u narednim danima kreću radovi. Očekujem da će u proleće biti kompletno osposobljena transfer stanica, gde će se raditi pretovar otpada iz Priboja, Prijepolja, Sjenice i Nove Varoši po svim svim standardima, rekla je tokom posete Priboju Vujović.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović je podsetio da je nakon zatvaranja prijepoljske Stanjevine, otpad iz te opštine dopreman u Priboj, u Drugliće.

Ministarka Vujović je napomenula da će sledeće godine biti zatvorena i sanirana deponija u Sjenici, te da će graditi regionalni centar u Novoj Varoši. Podsetila je tokom posete Užicu da je prošle godine potpisan ugovor u cilju ulaganja u modernizaciju Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko u Užicu.

Moderni regionalni i reciklažni centri, prema navodima Vujović, najvažniji su projekti Ministarstva kojim će rešiti problem upravljanja čvrstim otpadom.

  • Pre dve godine smo postavili visoke ciljeve kada je reč o Zlatiborskom okrugu, jer su se gorući ekološki problemi upravo ovde javili. (…) Lančanice koje smo postavili na reci Lim dobro su se pokazale, sprečavaju da otpad završi u jezeru, i nadam se da ružne slike Potpećkog jezera s početka prošle godine nikada više nećemo imati. Ono što nam u narednom periodu predstoji, paralelno sa realizacijom kapitalnih projekata, jeste edukacija građana. Kada uvedemo EU standarde, neophodno je i da otpad razdvajamo kod kuće kako bi mogao da ima novu upotrebnu vrednost. Ponoviću da je pribojska deponija jedan od završnih koraka koji će pomoći da se u celom Zlatiborskom okrugu popravi ekološka slika i da se upravlja otpadom na pravilan i odgovoran način, poručila je Vujović.

Trenutno, oko 20 hiljada tona komunalnog otpada godišnje odlože na deponiju Duboki potok iz Priboja , Prijepolja i Nove Varoši.

Deponija Duboki potok se prostore na površini 1,9 hektara.

Deponija je počela sa radom avgusta 1983. godine i, kako su podsetili iz Opštine Priboj, zbog dima i nesnosnih mirisa, akutan je problem kako korisnika magistralnog puta, tako i građana susednih sela ove tri opštine.

Gas umesto mazuta od ove grejne sezone u sportskoj hali Veliki park(AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light rain
21.8 ° C
21.8 °
21.8 °
72 %
1.9kmh
81 %
Pet
21 °
Sub
19 °
Ned
22 °
Pon
22 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime