- REKLAMA -
0.6 C
Užice
Početna Srbija i region Vujović: Rezerve litijuma u Srbiji ozbiljan resurs za energetsku tranziciju

Vujović: Rezerve litijuma u Srbiji ozbiljan resurs za energetsku tranziciju

- REKLAMA -

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović izjavila je da je zelena tranzicija glavna tema u Evropi, kao i da je litijum, čije se rezerve nalaze i u Srbiji, prepoznat kao ozbiljan resurs za borbu protiv klimatskih promena i energetsku tranziciju.

Vujović je navela da se u Srbiji odustalo od ideje da se taj potencijal iskoristi kao razvojna šansa, pre svega zbog nedovoljno znanja i naučnih činjenica, ali i velikog pritiska dela javnosti da se projekat obustavi i to pre nego što su urađene studije koje bi pokazale kakav bi to uticaj imalo na životnu sredinu.

  • “Uredba Vlade Srbije za projekat ‘Jadar’ je ukinuta pre nego što su završene Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje su trebale da se nađu na uvidu javnosti i da budu predmet javne rasprave”, kazala je ona na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, na čijem je dnevnom redu bilo razmatranje pitanja iskorišćavanja litijuma na području Srbije, saopštilo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, “nismo imali, kao što ni danas nemamo, relevantne podatke o tome kako bi to uticalo na životnu sredinu, ali smo imali blokade puteva i politizaciju ove teme i sve je to rađeno bez studija”.

Ona je naglasila da bi to bila jedna od najkompleksnije izrađenih studija, jer je prema rešenju kojim je određen njen obim i sadržaj, umesto obaveznih 11, trebalo da obuhvati 19 tačaka, čime bi se u potpunosti sagledali potencijalni uticaji projekta na sve činioce životne sredine.

  • “Iako je projekat obustavljen, tema litijuma je veoma prisutna u javnosti i zato je važno da o tome imamo konstruktivan dijalog i da čujemo mišljenje struke”, rekla je Vujović.

Ukazala je da se u Srbiji, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, insistira na poštovanju najviših ekoloških standarda, naglasivši da je prošle godine otvoren i klaster 4 u sklopu kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene.

Ministarka je naglasila da je za budućnost ključno da se napravi balans između razvoja i zaštite životne sredine, dodajući da svi projekti koji se realizuju i koji se budu realizovali u Srbiji moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, o čemu će država posebno brinuti.

Sednici su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, kao i profesori Rudarsko-geološkog fakulteta Dinko Кnežević i Nikola Lilić.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
0.6 ° C
0.6 °
0.6 °
84 %
1.8kmh
100 %
Sub
0 °
Ned
1 °
Pon
2 °
Uto
1 °
Sre
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime