- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Udisali opasan vazduh

Udisali opasan vazduh

- REKLAMA -

Opasan je bio vazduh u Užicu tokom četvrtka do petka ujutru, kada su koncentracije čestica PM 10 bile tri i po puta veće od dozvoljene granične vrednosti.

Dva i po puta više od dozvoljenog je bilo skoncentrisano i čađi u vazduhu u Užicu.

foto: screenshot ZZJZ Užice

–    Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu u kući i smanje aktivnosti. Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se obratiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju. Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima, navedeno je kao preporuka u periodima kada je vazduh opasan. 

Podsetimo, rezultati merenja zagađujućih materija u vazduhu se objavljuju na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice sa danom zakašnjenja. 

Prema preliminarnim satnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je bio nezdrav u četvrtak ujutru

Vrlo nezdrav uzički vazduh u sredu

Vrlo nezdrav je bio kvalitet vazduha kojeg su građani Užica udisali tokom srede do četvrtka ujutru. To predstavlja pogoršanje u odnosu na prethodna tri dana kada je vazduh bio umereno dobar, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice.

Koncentracije zagađujućih materija PM 10 za duplo više su premašivale dnevno dozvoljene vrednosti. Zbog njih je indeks kvaliteta iznosio 236.

 

foto: screenshot ZZJZ Užice 

Merna stanica kod užičke Narodne biblioteke je zabeležila koncentracije 118 čestica PM 10 po metru kubnom, dok je granična vrednost 50 µg/m3.

I čađi je bilo više u vazduhu od dnevno dozvoljenog, prema podacima ZZJZ Užice sa mernog mesta kod zelene pijace.

Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović za Radio Lunu i RAM mrežu je nedavno naveo da je u planu da se uradi projekat kako bi se mere energetske efikasnosti, sem na Narodnom pozorištu, primenile i na zgradi Narodne biblioteke Užice. Energetski menadžer grada Užica Vojo Đoković nam je potvrdio da se za objekat Narodne biblioteke, pored urađenog elaborata, priprema izrada idejnog projekta. Podsetimo, početkom sledeće godine se planira izgradnja gasnog generatora za potrebe grejanja Doma zdravlja, Dečjeg dispanzera i Tuberkuloznog centra. Trenutno se greju na mazut.

DR Vladimir Petrović iz Zavoda za javno zdravlje Užice je naveo za Radio Lunu i RAM mrežu da je od početka grejne sezone bilo 34 dana sa prekoračenjem koncentracija PM 10, 25 dana sa prekoračenjem koncentracije čađi, dok je jednog dana zabeležena veća koncentracija azot- dioksida od dozvoljenog.

Nepotpuno sagorevanje fosilnih goriva, pre svega iz 16 000 kućnih ložišta, dominantan je izvor zagađenja u Užicu. Nije zanemarljiv ni uticaj saobraćaja.

–    Udeo grejanja u prosečnom uzorku PM 10 iznosi 52 odsto, pokazalo je stručno mišljenje navedeno u dokumentu Analiza rezultata za PM10 Biblioteka Užice, iz februara ove godine.

To merno mesto se nalazi u blizini puta, parkinga, ali i Narodnog pozorišta, Doma zdravlja i drugih objekata koji i dalje za grejanje koriste mazut, gorivo koje emituje i izvesne količine nikla. 

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice napominju da se zagađenje povećava nakon 16 časova do 23, te da bi trebalo svesti boravak na otvorenom u tom periodu. 

https://www.radioluna.info/category/zlatiborski-okrug/ueko/

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime