- REKLAMA -
8.9 C
Užice
Početna Srbija i region Vlada usvojila minimalnu cenu rada za 2022. godinu, povećana za 9,4 odsto

Vlada usvojila minimalnu cenu rada za 2022. godinu, povećana za 9,4 odsto

- REKLAMA -

Vlada Srbije usvojila je odluku da visina minimalne cene rada za period januar – decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času, u neto iznosu, čime je kako se navodi, minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto.

DižiMinimalac: Nastavljamo borbu za platu za život

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, utvrdjivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

Članovi vlade su na sednici dali saglasnost da se na osnovu faktičkog reciprociteta prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid-19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Nemačke, a kojom se, uz tu potvrdu, omogućava ulazak u Srbiju bez negativnog PCR testa na prisustvo virusa korona ili antigen FIA RAPID testa.

Doneta je i odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima sa ciljem praćenja, usmeravanja i koordiniranja aktivnosti vezanih za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovodjenja Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.

“To telo će se, kroz delovanje stručnih radnih grupa, baviti i unapredjenjem bezbednosti puteva, rada i efikasnosti saobraćajne policije, sudova i tužilaštava, bezbednosti dece u saobraćaju, a kroz preventivno i edukativno delovanje biće zaduženo za povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju”, stoji u saopštenju.

Vlada je usvojila i Okvirni dokument za izdavanje zelenih obveznica koje imaju za cilj obezbedjivanje finansiranja projekata koji doprinosi ekološkoj održivosti u najširem smislu.

“Usvajanjem dokumenta, Srbija je postala prva država na Balkanu koja se javno izjasnila o posvećenosti promovisanja svesti o ekološko, društveno i korporativnom upravljanju projektima u oblasti ublažavanja klimatskih promena i zaštite životne sredine, a što će državi omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala u ‘ESG’ formatu”, piše u saopštenju.

Na sednici je doneta i odluka o zaključivanju Sporazuma sa Vladom Nemačke o otvaranju Nemačke škole u Beogradu koja će se sastojati od razreda opšteobrazovnog školskog sistema te zemlje, kao i od vrtića sa predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

“Delatnost će se obavljati u skladu sa pravnim propisima koji važe za nemačke škole u inostranstvu dok će polaznici imati mogućnost da steknu srednjoškolsko obrazovanje prvog stepena nakon završenih devet, a nemačku maturu nakon završenih 12 godina obrazovanja”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i posebne iznose koji se plaćaju za vreme trajanja “Dečije nedelje” u 2021. godine na svaku prodatu kartu u mesnom i medjumesnom prevozu u železničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju, kao i na svaku prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop, kulturne i sportske priredbe i na svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
fog
8.9 ° C
9.4 °
8.9 °
100 %
3.6kmh
90 %
Sre
9 °
Čet
16 °
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime