- REKLAMA -
8.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug DižiMinimalac: Nastavljamo borbu za platu za život

DižiMinimalac: Nastavljamo borbu za platu za život

- REKLAMA -

Vlada Republike Srbije je i zvanično potvrdila svoju odluku da minimalna cena rada u 2022. godini bude 201,22 dinara, odnosno, da će minimalna zarada za puno radno vreme biti oko 35.000 dinara. Ova odluka samo je još jednom pokazala nebrigu države za blagostanje radnika i radnica.

 

Država koja ne brine o radnicama i radnicima, koji čine većinu našeg društva, može se susresti samo sa socijalnom katastrofom. Sa druge strane, ukoliko sindikati ne budu agilniji u svojoj borbi i spremni da se oštrije postave spram poslodavaca i Vlade, biće suočeni sa daljim trendom osipanja sindikalnog članstva i padom poverenja u mehanizme sindikalnog delovanja.

 

Sredinom jula smo, u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima “Nezavisnost”, pokrenuli kampanju #DižiMinimalac. Cilj nam je bio da podržimo sindikate i temu minimalnih zarada učinimo centralnom za naše društvo. Tokom kampanje stali smo uz zahtev sindikata da se minimalna zarada barem izjednači sa nivoom minimalne potrošačke korpe koja je, prema tada dostupnim podacima za april mesec, iznosila 39.000 dinara.

 

Naravno, minimalna potrošačka korpa nije merilo dostojanstvenog života. Ona pre odražava nivo osiromašenja našeg društva. Zato smo tražili da izjednačenje minimalne zarade sa minimalnom potrošačkom korpom bude samo prvi korak u podizanju životnog standarda radnika i radnica, a da se povećanje zarada nastavi svake naredne godine do dostizanja nivoa plate za život koja bi omogućila dostojanstven život radnicama i radnicima.

 

U međuvremenu je minimalna potrošačka korpa porasla za 350 dinara, na šta ukazuju trenutno dostupni podaci za jun ove godine. Dok čekamo nove računice, koje će sasvim izvesno ići na gore, jedino što ostaje fiskirano jeste minimalna zarada. Ona i dalje neće biti dovoljna da zadovolji “egzistencijalne i socijalne potreba zaposlenog i njegove porodice” kako to nalaže Zakon o radu. Minimalac će i u 2022. godini ostati daleko ispod granice siromaštva za tročlanu porodicu.

 

Pre četiri godine u okviru Socijalno-ekonomskog saveta dogovoreno je da će minimalna zarada biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom. Sada nam ministar finansija, Siniša Mali, ovaj minimum dostojanstvenog života i rada odlaže za još narednih nekoliko godina.

 

U međuvremenu Srbiju napuštaju strani investitori koji su do krajnjih granica iscedili našu radnu snagu i pokupili subvencije isplaćene iz javnog budžeta, od naših zajedničkih para. Život i rad ne postaju nimalo lakši, pa našu zemlju masovno napuštaju i radnice i radnici. Kršenja radnih prava i brutalna eksploatacija tmurna su svakodnevica današnje Srbije.

 

Bez obzira na strukturno oslabljenu poziciju sindikata, oni ostaju jedina brana daljoj eroziji radnih i socijalnih prava. Snaga i delovanje sindikata direktno zavisi od aktivnosti svih članova i članica. Sindikalna rukovodstva nisu nesmenjiva i defanzivne pozicije nisu uvek najplodonosnije opcije. Zato pozivamo sve radnike i radnice da se uključe u sindikate i ojačaju front borbe za bolje društvo.

Vlada usvojila minimalnu cenu rada za 2022. godinu, povećana za 9,4 odsto

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
fog
8.9 ° C
9.4 °
8.9 °
100 %
3.6kmh
90 %
Sre
9 °
Čet
16 °
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime