- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna UEko Vazduh bio nezdrav

Vazduh bio nezdrav

- REKLAMA -
Promenljiv kvalitet vazduha u Užicu tokom ove nedelje

Nezdrav je kvalitet vazduha kojeg su građani Užica udisali tokom četvrtka do devet časova ovog jutra, pokazuju poslednji rezultati merenja zagađujućih materija, objavljeni na sajtu užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Ispitivanja pokazuju da je tokom jučerašnjeg dana u vazduhu u Užicu i Sevojnu bilo više čestica PM 10 i čađi od dnevno dozvoljenih koncentracija.

 foto izvor: ZZJZ Užicefoto izvor: ZZJZ Užice

Zbog prekoračenja dozvoljenih vrednosti se građanima sa srčanim i plućnim oboljenjima, deci i starijima savetuje da izbegavaju boravak na otvorenom, dok se svima preporučuje da smanje fizičku aktivnosti.

Vrlo nezdrav je bio vazduh u Užicu tokom srede. Merna stanica kod užičke Narodne biblioteke je zabeležila tog dana 123 mikrograma po metru kubnom čestica PM 10, dok je granična vrednost 50. Čađi je, takođe, bilo više od propisane granične vrednosti.  

Lakše se disalo 15. januara, kada je vazduh u Užicu okarakterisan kao umereno dobar, u Sevojnu dobar.

Umereno dobro je bilo u Sevojnu i dan ranije, dok je vazduh prvog radnog dana protekle nedelje za osetljivu populaciju bio nezdrav.

Nezdrav vazduh u Užicu je bio tokom nedelje, u subotu umereno dobro.

Vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta, umereno dobar, u Užicu je zabeležen tokom više dana od početka ove godine. Najčistiji je bio 2. januara. To je od početka godine bio jedini dan kada je vazduh bio u kategoriji dobrog.

Užički Zavod beleži da je tokom četiri dana ove godine vazduh bio vrlo nezdrav, posebno zbog prekoračenih dnevno dozvoljenih koncentracija zagađujućih čestica PM 10.

Na kvalitet vazduha u gradu, smeštenim u kotlini reke Đetinje, najviše utiču individualna ložišta, a primetan je i uticaj saobraćaja, pa i van grejne sezone. Tokom zimskih dana se građani Užica najviše raduju vetru i kiši jer se sa njima zagađenje vazduha smanjuje.

Godišnji prosek padavina u Užicu relativno mali, oko 990 mm, navodi se u Planu kvaliteta vazduha grada

 

Oštre zime i prohladna leta su karakteristična za Užice, grad čija konfiguracija terena i specifična arhitektura predstavljaju prepreke strujanju vazduha. Zgaađen vazduh se duže zadržava u kotlini zbog temperaturne inverzije.

Prepoznaju je najčešće oni koji sa viših nadmorskih visina ili iz okolnih osunčanih naselja fotografišu grad prekriven smogom.

Kakav su vazduh udisali građani Užica tokom prethodne godine, po najavama iz užičkog Zavoda za javno zdravlje biće poznato do kraja meseca i predočeno u godišnjem izveštaju.

Tokom 122 dana prošle godine u Užicu su bila prisutna prekoračenja dnevne granične vrednosti PM10, pokazuje državni monitoring. Zakonska regulativa ne dozvoljava 35 takvih dana tokom jedne godine.

Prošle godine, sredinom januara su u gradu važila slična upozorenja, ograničiti boravak na otvorenom i ne provetravati stanove u jutarnjim i večernjim satima.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1.5kmh
90 %
Sub
3 °
Ned
8 °
Pon
6 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

166 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime