- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Vatrogasci-spasioci obeležili svoj dan

Vatrogasci-spasioci obeležili svoj dan

- REKLAMA -

Javno-pokaznom vežbom i taktičko- tehničkim zborom na Gradskom trgu danas je obeležen Dan sektora za vanredne situacije i slava vatrogasaca- spasilaca. Učestvovali su pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice i Crvenog krsta Užice.

Foto: M. H.

Dan sektora za vanredne situacije obeležen je nizom aktivnosti u toku ove nedelje.

Ova aktivnost je potekla iz nedelje obeležavanje Dana sektora  za vanredne situacije i slave vatrogasaca povodom praznika Presvete bogorodice Nesagorive kupine. U sklopu obeležavanja imali smo edukaciju naših sugrađana, predškolske, školske i srednjoškolske dece. Imali smo i likovni konkurs Budi i ti heroj vatrogasac, kao i akciju dobrovoljnog davanja krvi. Vatrogasci spasioci su hrabri momci, koji su učestvovali u više akcija spasavanja u razornom zemljotresu u Turskoj, takođe su pružili i pomoć u Grčkoj prilikom gašenja požara, rekao je načelnik odeljenja za vanredne situacije Saša Cicvarić.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Javno-pokazna vežba se odnosila na akciju spasavanja iz ruševina gde je specijalistički tim sa alpinističko opremom vršio spasavanje sa visine objekta robne kuće Progres, rekao je Cicvarić. Takođe uz pomoć lestvi prikazana je akcija spasavanja povređenog u saradnji sa Crvenim krstom koji su sa sanitetskim vozilom preuzeli lice na dalje zbrinjavanje. Prisutni su mogli da vide i uskočni jastuk koji spasioci vrlo često koriste kada nije moguće spasavanje iz objekta koji je zahvaćen požarom, objasnio je Cicvarić. Ovom prilikom izvedena je i akcija gašenja požara vodom i penom, nakon čega su najmlađi učestovali u pena partiju.

Foto: M. H.

Načelnik zlatiborskog okruga Desimir Stanojević je rekao da je zlatiborski okrug podržao ovaj događaj i likovni konkurs Budi i ti heroj vatrogasac koji je sprovden u svim vrtićima Predškolske ustanove Užice, školici Kockica i srednjoj Umetničkoj školi Užice u sklopu čega su vaspitači radili sa decom na temu bezbednosti. Svi učesnici konkursa su nagrađeni školskim priborom.

Foto: M. H.

Direktorka Predškolske ustanove Užice Veselinka Jovanović uručila je načelniku odeljenja za vanredne situacije Saši Cicvariću zahvalnicu za saradnju.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Mališani iz Predškoloske ustanove Užice, đaci iz Osnovne škole Dušan Jerković i Nada Matić najviše su uživali u igri u peni, a pažnju im je privukla i oprema vatrogasaca-spasilaca koju su mogli da vide izloženu na štandovima, kao i da isprobaju kacige, zaštitnu opremu, ali i da sednu u vatrogasna vozila i popričaju sa vatrogascima.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Manje šumskih požara ove godine

Do sada smo imali 1000 intervencija tu su sve vrste od gašenja požara, imali smo dosta elementarnih nepogoda izazvanih poplavama u prolećnom periodu i letos. Nismo imali mnogo intervencija vezano za šumske požare. Momci su uvek spremni, rade na psihofizičkoj proveri i danas su prikazali deo obuke i taktike, rekao je Cicvarić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime