- REKLAMA -
0.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užički privrednici pobedili izazove u 2021. godini

Užički privrednici pobedili izazove u 2021. godini

- REKLAMA -

Od privrede se obično uzima, ona je žila kucavica svake zajednice, poručio je Gradski većnik Slobodan Kuzmanović na novogodišnjem prijemu preduzetnika u Užicu i najavio da će na pojedinim gradskim lokalitetetima biti prošireni proizvodni kapaciteti užičkih prirvednika. Među najuspešnijim kompanijama već nekoliko godina izdvajaju se Impol seval i Valjaonica bakra koji su uspešno prebrodili krizu na tržištu usled pandmeije korona virusa.

Generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Dragan Subotić kaže da je preduzeće poslovalo uspešno u 2021. godini naglašavajući neto profit od oko 8 miliona evra. Kao važan segment uspeha izdvaja to što nije bilo otpuštanja radnika i za sledeću godinu najavljuje prijem od 50 do 100 novih.

Foto: S.S.

Valjaonica bakra u drugoj polovini ove godine ima bolju tržišnu poziciju nego ikada u svojoj istoriji. Mi danas imamo najmanje zaostak jedne msečne proizvodnje i ugovaramo proizvodnju za maj i jun što nikada ranije nije bio slučaj. Bankarski sistem bi trebalo da podiže izvozni sistem. Ambijent za poslovanje nikada nije bio savršen, ali kao stari privrednik voleo bih da se vrate kredit za pripremu proizvodnje, kredit za izvoz i stimulaicje za aktivni izvoz, kaže Subotić dodajući da je trenutno zaposleno oko 1050 radnika sa prosečnim platama od 64 000 dinara.

Impol seval je u ovoj godini ostvario poslovne planove sa ukupnom proizvodnjom od 62 500 tona toplo i hladno valjanog programa. Izvoz čini oko 97 odsto od proizvodnje u vrednosti od 167 miliona evra, a prosečna neto zarada po radniku je 93 000 dinara.

Foto: S.S.

Prošle godine je bilo mnogo teško, stalo je tržište, ali od novembra je počelo da se vraća u normalu. Kako je tražnja rasla mi smo ovu godinu završili sa unapred prodatim 4 meseca. Napravili smo grešku jer smo ušli sa nižim cenama prerade, ali smo kansije podizali cenu i na tržištu je to prihvaćeno. Mi ćemo ovu godinu završiti sa jednom od najviših dobiti do sada, rekao je generalni direktor kompanije Impol seval Ninko Tešić najavljujući proširenje obima proizvodnje u narednoj godini.

Gradski većnik Slobodan Kuzmanović ističe da više od polovine budžeta Grada Užica čine prihodi od privrede koja otvaraju mogućnosti da se grad razvija i rešava komunalne i infrastrukturne probleme.

Foto: S.S.

Najviše problema su imali privredni subjekti u oblasti turizma i ugostiteljstva. Grad Užice je u skladu sa mogućnostima budžeta pomogao turističkim agencijama jednokratnom pomoći, a ugostiteljima kroz smanjenje dažbina. Privrednici iz Užica postali su vlasnici gradskog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni u Krčagovo na lokaciji bivše kasarne. Ove lokacije će iskoristiti za proširenje proizvodnih kapaciteta, započinjanje novog biznisa i otvaranje radnih mesta, rekao je Kuzmanović.

On je dodao da je na snazi gradska odluka koja definiše komunalne olakšice za izgradnju proizvodnih hala i skladišta uz napomenu da se doprinosi za uređenje građevinskog zemljišta mogu umanjiti za 99,99 odsto.

Auto put uskoro stiže do Užica, a u planu je izgradnja novih puteva koji će pokrenuti investicije u užičkom kraju, poručuje gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Foto: S.S.

Naš susret je prilika da vas pozovem da u narednoj godini iskoristimo resurse koji su nam na raspolaganju. Znam, da to nije lak posao, kao što znam da najjači ne beže on izazova. Verujem da među nama mnogo sposobnh i spremnih da se bore za izvesniju i bolju pbudućnost. Obaveza gradskog rukovodstva je da pruži podršku svima koji ozbiljnim i predanim radom najbolje zastupaju i brane interese Užičana, rekla je gradonačelnica i poželela srećnu Novu godinu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
97 %
1.8kmh
95 %
Sub
0 °
Ned
3 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sre
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime