- REKLAMA -
32.2 C
Užice
Početna EKO Užice i Čajetina: Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu

Užice i Čajetina: Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu

- REKLAMA -

Početkom juna, u Čajetini i Užicu je započet jednogodišnji projekat Zelena inicijativa za lokalnu zajednicu, koji sprovodi čajetinsko Udruženje građana Zlatiborski krug u partnerstvu sa Udruženjem nastavnika Opstanak iz Užica, i u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave Čajetina i Užice.

Cilj projekta je lokalizacija ciljeva održivog razvoja u Čajetini i Užicu kroz unapređenje saradnje JLS Užice i Čajetina i organizacija civilnog društva radi pripreme i usvajanja lokalnih javnih politika koje su u skladu sa Agendom 2030 i implementacije ciljeva održivog razvoja u lokalne politike.

Takođe, cilj je i konkretna primena inovativnih rešenja za zaštitu životne sredine kroz ozelenjavanje javnih objekata u Čajetini i Užicu. Time se radi na smanjenju ugljeničnog otiska, efikasnoj upotrebi prirodnih resursa, ublažavanju negativnih posledica klimatskih promena i promociji ciljeva održivog razvoja u lokalnoj zajednici.

Tokom godinu dana, sprovodiće se javna kampanja za izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana, koja će obuhvatiti medijsku kampanju i edukativne aktivnosti o pravu na zdravu životnu sredinu i značaju izrade LEAP-a u skladu sa Agendom 2030. Ove aktivnosti će uključiti učenike osnovnih i srednjih škola, nastavnike, volontere, predstavnike lokalnih ekoloških organizacija, institucija, medija, jedinica lokalnih samouprava i stanovnike Čajetine i Užica.

Projekat se realizuje u okviru Fonda za održivi lokalni razvoj, kao deo Platforme za opštedruštveni dijalog Održivi razvoj za sve koja je uspostavljena uz podršku Švajcarske organizacije za saradnju i razvoj (SDC) i Nemačke razvojne saradnje, a implementira se od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030. Fondom neposredno rukovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), kao jedan od partnera na Platformi, zadužena za podršku inicijativama za inovativna rešenja u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou. Dodatna podrška Fondu pruža se u okviru projekta EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji koji se realizuje uz podršku Evropske unije u Srbiji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
36 %
2kmh
7 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime