- REKLAMA -
7.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užice će do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen dioksida za najmanje 40...

Užice će do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen dioksida za najmanje 40 odsto (AUDIO)

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević potpisala je danas memorandum o pridruživanju Grada inicijativi „Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju“. Užice se memorandumom obavezuje da će na svojoj teritoriji sprovoditi politiku poboljšanja energetske efikasnosti.

- REKLAMA -

– Potpisivanjem ovog memoranduma, Užice će raditi na boljem korišćenju energije. Užice se obavezuje da će do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen dioksida na teritoriji grada za najmanje 40 odsto. Jedan od benefita je i taj što ćemo kao potpisnici moći da konkurišemo na međunarodnim konkursima iz ove oblasti, rekla je gradonačelnica Užica.

Pored Užica, inicijativi su se pridružile i ostale opštine Zlatiborskog okruga, Čajetina, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Arilje, Požega i Bajina Bašta.

Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju pokrenut je na inicijativu Evropske unije 2008. godine. Potpisnici ovog sporazuma obavezuju se da će na svojoj teritoriji sprovesti povećanu energetsku efikasnost i sve ono što je u cilju poboljšanja mera energetske efikasnosti.

Članica Gradskog veća Nada Jovičić istakla je da je Grad Užice je u prethodnom periodu usvojio nekoliko planskih programa podrške energetskoj efikasnosti.

– Naše obaveze su da do 2030. godine umanjimo emisiju ugljen diokida u atmosferi i time povećamo kvalitet vazduha. Procene su da bi umanjenje od 41 odsto omogućilo optimalan kvalitet vazduh, čak i u zimskom periodu. Potpisivanjem inicijative Užice neće nametnuti nove ekološke takse za fizička i pravna lica. Na nama je da se držimo održive politike i da nastavimo sa procesima u oblasti energetike na kojim već radimo, rekla je Jovičić.

Petar Vukotić, menadžer projekta izjavio je da Regionalna razvojna agencija Zlatibor sa svojim partnerom, Regionalnom energetskom agencijom Sjever iz Koprivnice, sprovodi projekat Climate action Zlatibor.

– Drago nam je da će svih devet opština Zlatiborskog okruga potpisati ovu inicijativu. Time idemo ka tome da stvorimo zeleni region, prvi u Srbiji. Potpisnice inicijative ući će na listu svih gradova i opština Evropske unije koji su se obavezali da će smanjiti nivo ugljen dioksida za 40 odsto do 2030. godine. To je veoma ambiciozan plan koji podrazumeva preduzimanje aktivnosti i obaveza potpisnica na godišnjem nivou. Ako se taj cilj nekim slučajem ne ispuni, važno je da se nastave radnje ka tome, naglasio je Vukotić.

- Advertisement -
Petar Ranković
Politikolog i master student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu
- REKLAMA -

Užice
scattered clouds
7.9 ° C
8 °
7.8 °
66 %
1.5kmh
40 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
16 °
Pon
18 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime