- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Užičanstvenom Petroviću od Užica - Koncert koji traje(AUDIO)

Užičanstvenom Petroviću od Užica – Koncert koji traje(AUDIO)

- REKLAMA -

Užičaninu Žarku Petroviću, kompozitoru i pesniku, posvećena je izložba Koncert koji traje, otvorena u užičkoj Narodnoj biblioteci u okviru prvog džez festivala BAZZUM.

Bibliotekari Anđa Bjelić, Ilija Smiljanić i Biljana Davidovski su priredili izložbu, nazvanu po knjizi pesama umetnika čija muzika, kako su kazali, otkriva filozofiju jednog vremena.

  • Petrović je bio poznati srpski kompozitor, klavirista, dirigent, muzički aranžer, jednom rečju vrhunski muzičar i književnik, prvenstveno pesnik. Žarko Petrović je rođen 1932. godine u Užicu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Sa 17 godina je otišao na studije komponovanja i aranžiranja u Beograd. Sa 23 godine je komponovao kultnu kompoziciju Sve moje jeseni su tužne koja je prepevana na preko 30 svetskih jezika i postala poznat evergrin i standard, navela je Biljana Davidovski istakavši da je Petrović bio kompozitor koji je pravio velike hitove i pesme koje se pamte.

  • Biografija muzičko – književnih dela Žarka Petrovića obuhvata preko 2000 jedinica što znači da je reč o izuzetno plodnom autoru. Sarađivao je sa više od 300 vokalnih solista iz bivše Jugoslavije. Komponovao je muziku za pozorišne komade u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, muziku za dokumentarne filmove, na istorijske teme, balet, muziku za decu. Napisao je preko 600 aranžmana za romanse, šansone i starogradske pesme. Da bi ih sačuvao od zaborava, sakupio je pesme radnika iz Velikog rata objavljujući ih kao solunske pesme u zagrebačkom Jugotonu. (…) Njegov ukupan rad je ovenčan velikim brojem nagrada, društvenih priznanja, zlatnih i platinastih ploča. Bio je ambasador Užica u svom domenu, kazala je Davidovski.

Svečana pesma Užicu – poslednja je kompozicija koju je Petrović, kao kompozitor, aranžer i tekstopisac, stvorio sa užičkim muzičarima i horovima ostavivši je gradu kao legat. Umro je 2018. godine.

  • Žarko je bio i ostao Užičanstven, naglasio je generalni menadžer festivala BAZZUM Radiša Selaković istakavši da je Petrović bio rodonačelnik džeza u Užicu pošto je pre odlaska na studije u Beograd sa prijateljima napravio džez grupu Karavan. U Karavanu su svirali klarinetista Momo Piščević, gitarista Dušan Jeremić, saksofonista Lule Jovanović, bubnjar Miša Popović Gajo, klavijaturista Vanja Sudžilovski.

  • Petrović je bio član Udruženja kompozitora Srbije, član Udruženja književnika Srbije, Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije, Saveza estradnih muzičkih umetnika Srbije i sa ponosom govorio da je počasni član užičkog Udruženja ljubitelja džeza, podvukao je Selaković dodavši da su članovi Udruženja ljubitelja džeza inicirali da Žarko dobije povelju grada Užica.

  • Plaketu je dobio 2014. godine proslavljajući 65 godina umetničkog rada, podsetio je Selaković.

Sin Petrovićeve rođene sestre Ljiljane Žarko Golubović je predočio da je njegov ujak stvarao zabavnu muziku, starogradske pesme, romanse, ali i duhovnu muziku.

  • Boraveći u Hilandaru više puta, inspirisao se svim tim hramovima i duhovima Hilandara, tako da je napravio veliki opus. Napravio je himnu svim srpskim patrijarsima, nekoliko duhovnih melodija, rekao je Golubović ukazavši da je familija Petrović muzički obrazovana.

  • Žarkov otac Milivoje je svirao flautu pre Drugog svetskog rata, rođeni brat Branko i sestra Ljijana su bili muzički obrazovani, brat je svirao gitaru, sestra je pevala i svirala gitaru. I druga generacija, moj brat i ja, završili smo muzičku školu i sviramo klavir. Poštujemo ujkov rad. (…) Uz pomoć drugara koji su gostovali na vašem festivalu, isproducirao sam disk sa najpoznatijim ujkinim pesmama u novim aranžmanima, a pevaju popularni pevači Željko Vasić, Tanja Banjanin, Filip Žmaher, napomenuo je Petrovićev sestrić Žarko Golubović.

Autor izložbe Ilija Smiljanić je kazao da Narodna biblioteka Užice na raznim nosačima zvuka čuva kolekciju Žarkovih pesama te da će nastaviti sa sakupljanjem Petrovićevih aranžmana.

Prikupljanju fotografske građe za izložbu su pomogli Zoran Žeravčić i Predrag Kovačević, veb stranice Kolektiv i Užičanstveno.

Koncert koji traje u užičkoj Biblioteci možete pogledati do 15. avgusta.

O dva sveta u džez priči

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime