- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava Uz novi softver i digitalizacija nadzora rada javnih preduzeća

Uz novi softver i digitalizacija nadzora rada javnih preduzeća

Ministarka Anđelka Atanasković je podsetila da se digitalizacija nalazi visoko u agendi Vlade Srbije i da je taj proces ozbiljno zahvatio sve oblasti javne uprave

- REKLAMA -

Ministarstvo privrede i projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji (RELOF2) su predstavili informacioni sistem koji omogućava digitalizaciju nadzora nad javnim preduzećima.

Ministarka Anđelka Atanasković je objasnila tom prilikom da je taj softver zapravo alat za domaćinsko poslovanje i upravljanje javnim preduzećima, odnosno zvaničan kanal za izveštavanje između javnih preduzeća i osnivača i jedinica lokalne samouprave i resornog ministarstva.

–  Novi softver omogućava ne samo elektronsko podnošenje izveštaja o radu, već i elektronsku izradu tih izveštaja. Takođe, olakšava izradu različitih uporednih sektorskih analiza na osnovu kojih možemo sagledavati situaciju, preduzimati mere i utvrđivati okvir za poslovanje ovih preduzeća, precizirala je Atanasković, a prenela Vlada Srbije na zvaničnom sajtu.

Pomoćnica ministarke privrede Dubravka Drakulić je navela da je izrada softvera sada u završnoj fazi, odnosno u fazi testiranja.

–  Prvi krug testiranja realizovan je u 17 jedinica lokalnih samouprava i njihovim javnim preduzećima. U drugoj fazi uključićemo što veći broj opština, gradova i javnih preduzeća kako bismo imali što više informacija i ispravili eventualne greške u softveru, precizirala je Drakulić dodavši da će softver pomoći donosiocima odluka da na osnovu podataka i analiza donose bolje i pravovremene odluke.

Direktorka RELOF2 projekta Ana Jolović je navela da je želja da se informacioni sistem, kao zajednički projekat RELOF-a i Ministarstva privrede, testira i nastavi da unapređuje do kraja ove godine.

Foto ilustracija/J.P.

Iz Gradske kuće podsećaju da je Grad  Užice 2019. godine potpisao Memorandum o saradnji sa projektom RELOF 2.

Podsetimo, nakon sastanka rukovodstva Grada Užica sa predstavnicima RELOF projekta, krajem januara su predočili iz Gradske kuće da će Švajcarska vlada i Projekat RELOF2 podržati ukupno 48 lokalnih samouprava, među kojima je i Užice, u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenju inovativnih modela u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Ekspertska podrška za Užice i još 47 lokalnih samouprava u oblasti unapređenja lokalnih finansija

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime