- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Uvećan budžet Užica za socijalnu politiku

Uvećan budžet Užica za socijalnu politiku

- REKLAMA -

Ukupan budžet za socijalnu politiku grada Užica za 2023.godinu iznosi 170 miliona dinara i on je veći od prošlogodišnjeg budžeta. Prema rečima člana Gradskog veća za socijalnu politiku Slobodana Grbića uvećanje je pre svega posledica proširenja usluga socijalne zaštite i nabavke vozila, i upošljavanja neophodnog kadra za rad sa korisnicima Gradskog centra za usluge socijalne zaštite.

Foto: Radio Luna

Pored devet redovnih usluga socijalne zaštite Gradski centar za usluge socijalne zaštite radiće i sa počionicima nasilja, a kroz projektnu aktivnost radiće se i na mentalnom zdravlju mladih.

70 miliona dinara su sredstva opredeljena za rad ove ustanove koja trenutno upošljava veliki broj ličnih pratilaca, asitenata, geronto domaćica, stručnih radnika. Pored toga nabavljena su vozila i oprema a sve sa ciljem da se usluge socijalne zaštite pruže na adekvatan i kvalitetan način, rekao je Grbić.

Kroz konkurse za finansiranje/sufinansiranje projekata podržva se rad organizacija civilnog društva i udruženja osoba sa invaliditetom, pa je tako za projekte OCD u ovoj godini opredeljeno 5,5 miliona dinara a za 12 Udruženja osoba sa invaliditetom 14 miliona dinara. Grbić podseća i da se dva puta godišnje raspisuje javni poziv za sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje.

-I ove godine podršku ćemo pružiti socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u vidu nabavke eko šporeta, akcije u okviru koje smo prošle godine podelili 45 šporeta u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Savetima mesnih zajednica. Romska populacija može računati na budžet od 550 hiljada dinara koji će biti realizovan u skladu sa Akcionim planom za Rome, a pored toga njima se podrška pruža i kroz ostale vidove pomoći koja je dostupna i svim ostalim građanima, naveo je Grbić.

On je dodao je da je važan segment i socijalna kuhinja za čiji rad je u ovoj godini opredeljeno 12 miliona dinara, odnosno za tri miliona više u odnosu na prethodnu. Pored fiansiranja oko 80 hiljada obroka na godišnjem nivou finanisra se i nabavka higijenskih i lanč paketa. Obe usluge realizuju se u saradnji sa Crvenim krstom Užice.

Na podršku grada mogu računati i građani kojima je pomoć potrebna prilikom pokrivanja troškova lečenja, školovanja, nabavke osnovnih životnih namirnica, plaćanja komunalnih usluga ili usled gubitka posla. Ovakve vrste jednokratnih novčanih pomoći ostvaruju se na osnovu pravilnika ili odlukama Gradskog veća. Procene Centra za socijalni rad su da takvu vrstu pomoći koristi oko 3 odsto ukupnog stanovništva grada.

Ne beleži se značajno povećanje broja korisnika, ali ljudi koji su duži period u stanju socijalne potrebe to obično i ostanu pa upravo oni i čine najveći broj podnosilaca zahteva, kaže većnik i dodaje da su sredstva i za te namene u ovoj godini uvećana u skladu sa rastom cena u prethodnom periodu.

Već tri godine grad u svom budžetu ima i poziciju namenjenu za lečenje dece, ali na sreću sredstva u iznosu 3 miliona dinara, koliko je za tu namenu opredeljeno, ne utroše se u potpunosti.

Jednako se vodi računa i o trudnicama, porodiljama i novorođenim bebama, pa su od 1. januara nakanade za svako novoređeno dete sa 10 hiljada povećane na 15 hiljada dinara, za treće i svako sledeće dete u porodici sa 55 na 60 hiljada dinara, koliko dobijaju i nezaposlene porodilje. Grad finansira i boravak trećeg i svakog sledećeg deteta u užičkim vrtićima, a đaci prvaci će 1. septembra dobiti poklon čestitke u iznosu od po 15 hiljada dinara.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime