- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Usvojili Program energetske efikasnosti od 2021. do 2023. godine(AUDIO)

Usvojili Program energetske efikasnosti od 2021. do 2023. godine(AUDIO)

- REKLAMA -

Odbornici užičke skupštine su na 5. sednici usvojili Program energetske efikasnosti grada Užica za period od 2021. do 2023. godine.

Program je svojim glasom podržao 41 odbornik, dok se njih devet protivilo njegovom usvajanju. Uzdržanih nije bilo.

foto screenshot: uživog prenosa sednice užičke skupštine
Gradska većnica Nada Jovičić za Radio Lunu o usvojenom Programu energesteke efikasnosti do 2023. godine

 

Program energetske efikasnosti je planski dokument u kojem je izložen način ostvarivanja i vrednost planiranog cilja uštede energije za period od tri godine.

U usvojenom Programu je navedeno da bi sprovođenjem svih planiranih mera ušteda primarne energije bi bila 1.093 u tonama ekvivalentne nafte ili 29, 54 odsto.

 

Đoković: Uz obavezu i želja da se starteški pristupi temi

 

Energetski menadžer grada Užica Vojo Đoković za Radio Lunu o značaju usvojenog Programa:

Program energetske efikasnosti Grada Užica za period 2021 – 2023. godina je planski dokument koji donosi jedinica lokalne samouprave kao obveznik sistema energetskog menadžmenta. Izrada Programa energetske efikasnosti Grada Užica je i ispunjenje obaveza koje proističu iz Zakona o efikasnom korišćenju energije.

Programom EE određuje se planirani cilj uštede finalne energije, kao i vrednost planiranog cilja uštede energije proračunatog i izraženog u primarnoj energiji, a koji ispunjava zahteve iz uredbe o godišnjim ciljevima uštede energije obveznika sistema energetskog menadžmenta.

Program EE sadrži sve obavezne elemente propisane Zakonom o efikasnom korišćenju energije, i to: pregled i procenu godišnjih energetskih potreba Grada Užica (energetski bilans u okviru obuhvata sistema energetskog menadžmenta), procenu energetskih svojstava objekata obuhvaćenih sistema energetskog menadžmenta, predlog mera i aktivnosti kojima će se obezbediti efikasno korišćenje energije, nosioce i procenu očekivanih rezultata svake od mera koje će doprineti ostvarenju planiranog cilja, kao i sredstva potrebna za sprovođenje ovih mera.

Program EE je izrađen i usklađen sa ciljevima Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine.

Razlog za izradu Programa energetske efikasnosti Grada Užica za period 2021 – 2023. godina, ne treba tražiti samo u zakonskoj obavezi već i u želji i potrebi da strateški pristupimo ovoj važnoj oblasti. Njime se osim zadovoljenja zakonske obaveze izražavaju nastojanja da se stvore organizaciono tehnički preduslovi za smanjenje potrošnje energije kako u programskom periodu, tako i dugoročno.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime