- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Udruženja zatražila od SANU da se usprotivi Projektu Jadar

Udruženja zatražila od SANU da se usprotivi Projektu Jadar

Mihajlović: Životna sredina ključna i u projektu Jada

- REKLAMA -

Grupa aktivista udruženja građana i stranaka koje se protive istraživanjima i eksploataciji litijuma u Srbiji protestovala je danas ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) gde se održava dvodnevni naučni skup “Projekat Jadar – šta je poznato” na kome danas govori i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Demonstranti su ispred ulaza u SANU razvili veliki transparent na kome piše “Narod ne želi istraživanja i rudnik” i nekoliko manjih sa nazivima opština iz kojih dolaze i istovetnom porukom.

Duško Kuzović iz Pokreta Oslobođenje koji je organizator protesta predao je na pisarnici SANU obaveštenje naslovljeno na predsednika Vladimira Kostića u kome se navodi da građani Požege, Kosjerića, Minice, Ljiga, Topole, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Krupnja, Loznice, Osečine, Lajkovca i Valjeva ne žele rudnik, niti geološka istraživanja u svom okruženju.

Novaković: Nema istraživanja litijuma bez dogovora sa meštanima

 

U pismu se predednik SANU moli da pročita obaveštenje na početku skupa kako bi svi njegovi učesnici bili upoznati sa ovim stavovima.

Dokument je potpisalo 36 predstavnika različitih udruženja građana iz Srbije i lokalnih odbora iz različitih gradova Srpskog pokreta Dveri, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.

“Ja verujem da će SANU dobro osetiti interese naroda i stati na njegovu stranu, bez obzira šta govore ekonomski i politički parametri”, izjavio je Kuzović i dodao da će predstavnici tri udruženja koja se protive eksploataciji jadarita drugog dana naučnog skupa u SANU dobiti samo po pet minuta da objasne svoje stavove.

Kuzović je najavio da će organizatori protesta u toku dana ambasadi Australije u Beogradu predati pismo u kome traže od te države da svoje kompanije koje rade u Srbiji nateraju da posluju “u skladu sa poslovnom etikom”.

Sedište kompanija Rio Tinto koja se bavi istraživanjima rezervi jadarita iz koga se dobija litijum je u Australiji.

Mihajlović: Naučni skup o Jadru važan da zaustavimo neistine

TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/bs

Naučno-stručni skup “Projekat Jadar – šta je poznato?” koji se danas održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, ima za cilj da zaustavi sve poluistine, neistine i netačne tvrdnje u vezi sa eksploataicijom litijuma, kao i strah koji iz tih neistina proizilazi, izjavila je uoči početka skupa ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Navela je da će na današnjem skupu o eksploataciji litijuma govoriti akademici, stručna javnost, predstavnici ministarstva, nevladine organizacije i građani.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je  danas da je cilj Vlade Srbije da razvija održivo rudarstvo i da je pitanje zaštite životne sredine odlučujuće za sve odluke koje se budu donosile u vezi sa svim rudarskim projektima, pa i sa projektom Jadar.

#medijskoskloništeužice

http://www.tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=f&&GalID=513028

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime