- REKLAMA -
3.4 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Udisali nezdrav vazduh

Udisali nezdrav vazduh

- REKLAMA -

Nezdrav vazduh su udisali građani Užica tokom ponedeljka do 9 sati ovog jutra, zbog prekomernih dnevno dozvoljenih koncentracija čađi, pokazuju podaci iz lokalne mreže monitoringa kvaliteta vazduha Zavoda za javno zdravlje Užice.

  • Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti zdravog dela populacije, preporučuju iz te zdravstvene ustanove kada je vazduh nezdrav.

U Sevojnu je juče vazduh bio u kategoriji nezdravog za osetljivu populaciju.

Prema podacima ZZJZ Užice, tokom osam dana novembra u Užicu su zabeležene prekomerne dnevno dozvoljene koncentracije čađi, a tokom sedam dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti zagađujućih suspendovanih čestica PM10.

Foto screenshot ZZJZ Užice

U Užicu je ukupno 55 dana od početka godine bilo prisutno prekomerno zagađenje vazduha zbog veće koncentracije PM10 čestica od dnevno dozvoljene(50 mikrograma po metru kubnom).

Prema najavama članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nade Jovičić, u januaru 2023. godine biće poznati rezultati merenja kvaliteta vazduha za 2022. godinu.
Prošle godine, vazduh u Užicu je bio prekomerno zagađen tokom 84 dana, prema podacima iz lokalne mreže monitoringa kvaliteta vazduha.

Od ove grejne sezone, prema navodima gradske većnice, nakon rešavanja papirološke dokumentacije biće u funkciji kotlarnica na gas, nedavno izgrađena pri sportskoj hali u Velikom parku.

Jovičić je najavila da je u planu za sledeću godinu zamena kotlarnice u Narodnom pozorištu koja i dalje za grejanje koristi mazut i struju.

  • Sve ostale kotlarnice javnih objekata su zamenjene, dodala je.

Podsetimo, Užice je godinama bilo usmereno da smanji aerozagađenje, uvođenjem gasa kao energenta u kotlarnicama Gradske toplane i u javnim objektima i subvencionisanjem individualnih domaćinstava da primene mere energetske efikasnosti.

Gas umesto mazuta od ove grejne sezone u sportskoj hali Veliki park(AUDIO)

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.4 ° C
3.4 °
3.4 °
75 %
1.4kmh
93 %
Pon
5 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime