- REKLAMA -
20.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje U Zlatiborskom okrugu od septembra novi profili po dualnom modelu obrazovanja

U Zlatiborskom okrugu od septembra novi profili po dualnom modelu obrazovanja

- REKLAMA -

Svršeni osmaci do sutra do 16 sati u školama mogu pismeno da popune listu od 20 želja za upis u srednje škole.

Zvanične rezultate raspodele učenika po školama i obrazovnim profilima i listu preostalih slobodnih mesta objaviće na portalu Moja srednja škola 11. jula posle 8 sati.

Od 12. jula kreće upis učenika u srednje škole elektronski ili podnošenjem dokumentacije u školi.


Prema podacima Školske uprave Užice, oko 2 550 učenika osnovnih škola na području Zlatiborskog okruga, od čega oko 700 u Užicu, završilo je nedavno osmi razred.

Na području deset opština Zlatiborskog okruga postoji 51 osnovna škola. U okrugu su i 22 srednje škole, specijalizovana osnovna škola za decu sa posebnim potrebama, jedna osnovna muzička škola i jedna škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje.

Po dualnom modelu sprovođenja nastave, od školske 2021/2022 godine su uvedeni trogodišnji obrazovni profili modni krojač i mehaničar tekstilnih mašina u Srednjoj školi Sveti Ahilije u Arilju za ukupno 30 učenika.

Svršenim osmacima od septembra ove godine na raspolaganju su i trogodišnji smerovi operater mašinske obrade i bravar-zavarivač u Tehničkoj školi Požega.

Podsetimo, Tehnička škola u Požegi je septembra prošle godine potpisala ugovor sa šest akreditovanih kompanija kako bi kroz rad učili učenici trogodišnjih obrazovnih profila (Foto izvor Tehnička škola Požega)

Ukupno 30 budućih učenika Ugostiteljsko- turističke škole u Čajetini pohađaće nastavu učeći kroz rad za kuvara i konobara. Predložen je upis po 15 učenika za svaki trogodišnji obrazovni profil u toj školi po dualnom modelu, kao i prethodne dve godine.


Direktorka Ugostiteljsko- turističke škole u Čajetini Višnja Smiljanić je nedavno podsetila za Zlatiborpress da škola sarađuje sa najmanje pet hotela posredstvom dualnog obrazovanja.


Operater mašinske obrade i bravar -zavarivač su trogodišnji obrazovni profili po dualnom modelu dostupni i u Tehničkoj školi u Užicu.

Bravar-zavarivač, električar i operater mašinske obrade predstavljaju tri obrazovna profila za kojima trenutno postoji najveća potreba privrede, navodili su prethodnih meseci iz Privredne komore Srbije. Predočili su da se školske 2021/2022. godine uvodi pet novih obrazovnih profila: stolar, obućar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, tehničar štampe i trgovinski tehničar.
Ukupno 51 dualni obrazovni profil, od kojih više od 25 četvorogodišnjih, u ponudi su od naredne školske godine budućim srednjoškolcima u Srbiji.                                                                                                                                               Iz Školske uprave Užice su naveli za Radio Lunu da prethodnih godina nije ugašen nijedan obrazovni profil na području Zlatiborskog okruga, ali da je bilo pet neupisanih obrazovnih profila zbog nedovoljnog interesovanja učenika.
Svršeni osnovci prethodnih godina nisu bili dovoljno zainteresovani da se obrazuju za mehaničara tekstilnih mašina u ariljskoj školi niti za mehaničara grejne i rashladne tehnike. Nedovoljno je bilo zainteresovanih učenika i za obrazovni profil turističko-hotelijerski tehničar u školi u Novoj Varoši i za upis na smerove prehrambeni tehničar u Požegi i operater osnovnih građevinskih radova u Užicu.

 


Potrebe privrede u okrugu


Svi profili građevinske struke- varioci, tesari, zidari, armirači, operateri na CNC mašinama, radnici na održavanju mašina i opreme, radnici na obezbeđenju, bravari, stolari, neprekidno su traženi na tržištu rada u delu Zlatiborskog okruga, naveli su nedavno za Radio Lunu iz filijale Užice Nacionalne službe za zapošljavanje.

U Zlatiborskom okrugu do posla će lakše doći i pekari, poslastičari, mesari, trgovci, knjigovođe, računovođe, komercijalni radnici, tapetari i radnici na sklapanju nameštaja.

–   Zbog obližnjih turističkih centara, stalna je potreba za radnicima ugostiteljske struke, za konobarima i kuvarima. Dugoročna i intenzivna potreba postoji za šivačima i ostalim radnicima tekstilne struke, posebno na području opštine Arilje i Bajina Bašta, ali i u drugim opštinama, navela je nedavno za Radio Lunu Dragana Kostić iz NSZ filijale Užice.

Prema evidencijama užičke filijale NSZ krajem januara i sredinom juna, četvrtinu ukupnog broja nezaposlenih su činili mladi do 29 godina. Bilo ih je u januaru 2021. godine za 1, 7 odsto više prijavljenih sa visokim obrazovanjem u odnosu na januar prethodne godine.(Foto arhiva)

Mladi diplomirani mašinski inženjeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike, inženjeri građevine sa odgovarajućim licencama lakše dolaze do zaposlenja na području užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Traženi su i radnici medicinske struke, nastavnici, profesori stranih jezika, profesori matematike, fizike, informatike i računarstva, mašinske i elektro grupe predmeta, viskokoobrazovani prehrambeni tehnolozi i stručnjaci za finansije- računovođe, ali ih nema dovoljno na tržištu rada.

–Vrlo često smo u situaciji da za navedene profile poslodavcima nudimo uslugu međuregionalnog posredovanja, a često smo i svedoci da postupak obezbeđivanja nekih profila dugo traje jer na evidenciji nemamo traženih profila ili ih ima u izuzetno malom broju ili nemaju odgovarajuće veštine koje zahteva poslodavac, napomenuli su za Radio Lunu iz užičke filijale NSZ.

Podsetimo, više od 80,6 miliona dinara je uložila NSZ filijala Užice prehodne tri godine u programe obuke na zahtev poslodavca i u programe stručne prakse.

S druge strane, retko su prethodnih godina nalazili zaposlenje maturanti gimnazije, profesori razredne nastave, daktilografi, inokorespodenti, upravni tehničari, birotehničari, kulturološki tehničari i drugi sa zastarelim i prevaziđenim zanimanjima.

Iz užičke filijale su naveli da je suficitarnost već godinama izražena i u zanimanjima u oblasti ekonomije, prava i administracije.


Spremnost privrede, pokrivene potrebe užičke privrede?


Više od 640 privrednika Srbije je bilo zainteresovano i spremno da se uključi u dualni model obrazovanja naredne školske godine.

Na području Zlatiborskog okruga je 17 kompanija izjavilo da je spremno da se uključi u dualni model obrazovanja u školskoj 2021/2022. godini.

–  Pojedine kompanije su zainteresovane za dva i više obrazovnih profila. Prijavljene kompanije su iz opština: Čajetina, Požega, Arilje i jedna čije je sedište u Beogradu, naveli su nedavno za Radio Lunu iz Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga.

–  Za dualne obrazovne profile najviše interesovanja iskazale su kompanije iz oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva i to za obrazovne profile konobar, kuvar i turističko-hotelijerski tehničar. Iz metalskog sektora, interesovanje je za kombinovani obrazovni profil bravar/zavarivač i operater mašinske obrade, dok je iz oblasti elektro struke najtraženiji električar i elektromonter mreža i postrojenja. Iz oblasti poljoprivrede postoji interesovanje za četvorogodišnji obrazovni profil prehrambeni tehničar. Kompanije iz tekstilne industrije iskazale su interesovanje za profilima: modni krojač, mehaničar tekstilnih mašina, industrijski krojač i tehničar modelar odeće, naveli su za Radio Lunu iz Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga istakavši da je svake godine sve veći broj kompanija koje se uključuju u dualni sistem obrazovanja.

–  U prethodnoj godini, koja je donela puno izazova u poslovanju privrednih društava, JP Elektroprivreda Srbije i kompanija Budimka iz Požege iskazale su potrebu za novim obrazovnim profilima i na osnovu njihove zainteresovanosti, formirana su dva nova dualna odeljenja u srednjim školama u Požegi i Novoj Varoši, podsetili su iz RPK Zlatiborskog upravnog okruga.  

–  Prateći potrebe kompanija iz oblasti metalskog, drvoprerađivačkog, sektora građevinarstva i tekstila na području grada su ranije upisana odeljenja sa dualnim obrazovnim profilima, tako da su pokrivene potrebe užičke privrede, naveli su za Radio Lunu iz RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Užice, na inicijativu drvne i metalske industrije, prvi je grad u Srbiji koji je 2013. godine podržao reforme srednje stručne škole u pravcu razvoja dualnog obrazovanja, upisom prvi smerova u Tehničkoj školi 2016. godine, kasnije i u Tehničkoj školi Radoje Ljubičić.
Direktor Tehničke škole Užice Dragan Tucaković, član Vladine komisje za praćenje dualnog obrazovanja, gostujući nedavno u emisiji Raport u 5 na TV Lav je rekao da odgovorno tvrdi da su zaposleni svi učenici koji su sa uspehom završili dualne obrazovne profile operater za izradu nameštaja i operater za izradu metala. Po rečima Tucakovića, oni su se zaposlili u firmama u kojima su pohađali praktičnu nastavu. Tucaković je podsetio da su učenici u ukupno 12 kompanija učili da izrađuju nameštaj kroz rad, a da su se učenici, opredeljeni da budu operateri za preradu metala, školovali praktično u valjaonicama bakra i aluminijuma u Sevojnu.

Više od 420 učenika srednjih škola u Zlatiborskom okrugu je pohađalo nastavu nedavno završene školske godine prema dualnom modelu obrazovanja. Oko 6.900 srednjoškolaca u Srbiji je poslednje školske godine pohađalo nastavu po dualnom modelu obrazovanja, učeći praktično u 880 kompanija, podaci su PKS.

–  Više od 4.000 učenika u Srbiji je završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja i oko 70 odsto njih se zaposlilo u kompanijama u kojima su učili kroz rad ili u okviru struke. Oko 30 odsto je nastavilo dalje školovanje, što je takođe jedna od prednosti dualnog obrazovanja, jer čak i kompanije stipendiraju nastavak školovanja đaka koji im se kasnije vrate kao kadrovi sa visokom obrazovanjem, saopštili su u januaru iz Privredne komore Srbije, a potvrdili za Lunu iz RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Podsetimo, dualno obrazovanje je prilagođeno potrebama i zahtevima privrede i omogućava učenicima da postanu kvalifikovani za opredeljeno zanimanje jer je praktičan rad kod poslodavca deo školovanja.


Na prezentaciji Dualne studije u visokom obrazovanju – mogućnosti za privredu, održanoj u februaru, iz Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije su istakli da su usvojeni standardi za akreditaciju studijskih programa po dualnom modelu i da je započet rad na dualnim studijskim programima. Fakultet tehničkih nauka u Čačku biće među prvima koji nude dualne studije iz odevnog inženjerstva i dizajna.


–  Najznačajnije zamerke kompanije imaju na zahtevne administrativne i pedagoške procedure povezane sa implementacijom učenja kroz rad, kao i manjak ljudskih resursa za obuku učenika. Manji broj njih ima primedbe koje se tiču nemotivisanih učenika koji izbegavaju da aktivno učestvuju u učenju kroz rad u kompanijama, dodali su iz RPK Zlatiborskog upravnog okruga navodeći i da kompanije ističu da imaju pozitivno iskustvo u dualnom obrazovanju koje im omogućava da aktivno učestvuju u obrazovanju budućih kadrova.

–  Svi obrazovni profili za koje je zainteresovana neka privredna organizacija mogu biti dualni obrazovni profili, podsetili su iz Školske uprave Užice.

Prema navodima iz RPK Zlatiborskog upravnog okruga, zajednički rad svih učesnika u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u srednje stručne škole bi pomogao da se broj zainteresovanih kompanija poveća.

–  I podrška lokalne samouprave, spremnost škola da se prilagode novim uslovima rada koje zahteva dualno obrazovanje i kontinuirano informisanje privrede o prednostima koje nosi ovaj sistem obrazovanja. Doprinela bi i promocija obrazovnih profila za učenike osnovnih škola i stvaranje mogućnosti da se konkretno upoznaju sa načinom rada u kompanijama, kako bi se na obostranu korist kompanija i učenika opredelili za dualne obrazovne profile, dodali su za Radio Lunu iz RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Iz Privredne komore Srbije su nedavno saopštili da su, u okviru projekta Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, izrađena tri vodiča kroz dualno obrazovanje, za škole, učenike i roditelje i za kompanije.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20.9 ° C
21 °
18.4 °
77 %
2.1kmh
0 %
Sub
21 °
Ned
37 °
Pon
34 °
Uto
34 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime