- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Porastao broj mladih sa diplomom koji traže posao

Porastao broj mladih sa diplomom koji traže posao

Više nezaposlenih i mladih sa diplomom na evidenciji užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u odnosu na januar prošle godine

- REKLAMA -

Više od 9000 nezaposlenih je krajem januara bilo na evidenciji filijale Užice Nacionalne službe za zapošljavanje, 390 više nego januara prošle godine.

Najmanje 4990 žena traži posao na području užičke filijale. Nezaposlene žene čine više od polovine upisanih u evidenciju filijale Užice NSZ(55,3odsto).

Prema podacima sa kraja januara iz filijale Užice NSZ, više od trećine nezaposlenih(3364 lica) prvi put traži zaposlenje.

Užice prednjači po broju nezaposlenih krajem januara, na području filijale.

Mladi do 29 godina čine četvrtinu(21%) ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji NSZ filijale Užice na kraju januara.

U odnosu na prethodni januar je porastao za jedan procenat broj mladih nezaposlenih na evidenciji filijale Užice NSZ.

–   Imamo porast mladih na evidenciji sa visokim obrazovanjem u odnosu isti period prethodne godine 1,74%, dodali su za Radio Lunu iz filijale Užice Nacionalne službe za zapošljavanje.


Lakše do zaposlenja 


Kako su naveli, do zaposlenja lakše dolaze mladi diplomirani mašinski inženjeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike, inženjeri građevine sa odgovarajućim licencama.

Među deficitarnim zanimanjima viskokoobrazovanih su i nastavnici, profesori stranih jezika, ali i profesori matematike, fizike, informatike i računarstva, mašinske i elektro grupe predmeta, prehrambeni tehnolozi, stručnjaci za finansije- računovođe.

– Kao i ostale filijale, vrlo često smo u situaciji da za navedene profile poslodavcima nudimo uslugu međuregionalnog posredovanja, a često smo i svedoci  da postupak obezbeđivanja nekih profila dugo traje jer na evidenciji nemamo traženih profila ili ih ima u izuzetno malom broju ili nemaju odgovarajuće veštine koje zahteva poslodavac, napomenuli su iz užičke filijale NSZ.

Neprekidno se na tržištu rada u delu Zlatiborskog okruga traže radnici građevinske struke- varioci, tesari, zidari, armirači, operateri na CNC mašinama, radnici na održavanju mašina i opreme, radnici na obezbeđenju-tehničari obezbeđenja, bravari, stolari.

Do posla će lakše doći građani koji znaju da sklapaju nameštaj, da postavljaju tapete, oni koji imaju znanja i veštine da prave pekarske i poslastičarske proizvode. Traženi su i mesari, trgovci, knjigovođe, računovođe, komercijalni radnici.

–   Zbog obližnjih turističkih centara, stalna je potreba za radnicima ugostiteljske struke – konobari i kuvari. Dugoročna i intenzivna potreba postoji za šivačima i ostalim radnicima tekstilne struke, posebno na području opštine Arilje i Bajina Bašta, ali i u drugim opštinama, dodala je za Radio Lunu Dragana Kostić iz NSZ filijale Užice.

Radnici na preradi smrznutog voća i povrća u hladnjačama su veoma traženi za vreme sezone.

Branje malina i rad na prebiranju voća u hladnjačama su najatraktivniji sezonski poslovi u Zlatiborskom okrugu. Traže se tokom turističke sezone i konobari, kuvari, pica majstori, roštiljdžije za rad u ugostiteljstvu, uglavnom na Zlatiboru i drugim turističkim centrima.

Profesori razredne nastave, maturanti gimnazije, pojedini profili poljoprivredne i šumarske struke, godinama nisu traženi na području filijale Užice NSZ.

Iz užičke filijale su naveli da je suficitarnost već godinama izražena i u zanimanjima u oblasti ekonomije, prava i administracije.

Uz veliki broj zanimanja koja su zastarela i prevaziđena, kako su naveli, posao teško nalaze i daktilografi, inokorespodenti, upravni tehničari, birotehničari, kulturološki tehničari, pravnici.

–    Opisanu situaciju na tržištu rada, NSZ pokušava da predupredi velikim brojem programa aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi. Program Moja prva plata je jedna od antikriznih mera Vlade Republije Srbije koji je Vlada kreirala za podršku bržoj tranziciji mladih u svet rada, ali i kao pomoć privredi za obezbeđivanje deficitarnih profila na tržištu rada, naveli su iz filijale Užice dodavši da je Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodila i druge mere aktivne politike zapošljavanja namenjene mladima uprkos otežanim uslovima poslovanja.


Više od 80,6 miliona tokom tri godine za obuke


Iz NSZ filijale Užice su naveli da su u protekle tri godine plasirali značajna sredstva u programe obuke na zahtev poslodavca i u programe stručne prakse.

–   Za učešće u troškovima organizovanja obuka za konkretna radna mesta kod poznatog poslodavca u navedenom periodu su izdvojena sredstva u iznosu od 29.397.660 dinara. Uz pomoć ovih sredstava organizovane su obuke za 225 lica što je omogućilo njihovo zapošljavanje i zadovoljavanje potrebe poslodavca, navela je Dragana Kostić ispred filijale Užice NSZ.

Više od 51, 2 miliona dinara su uložili od 2018. do 2020. godine u program stručne prakse kako bi se više od 290 nezaposlenih stručno osposobilo za samostalan rad u struci.

–   U 2018 i 2019 godini(pošto je realizacija programa iz 2020 godine još u toku) , radni odnos u roku od 6 meseci po isteku mere je zasnovalo između 57-62% od ukupno uključenih lica u program na teritoriji filijale Užice, naveli su za Radio Lunu.

Od januara ove godine 20 zaposlenih na području filijale Užice pohađa obuku na zahtev poslodavca za zaposlenog kako bi zadržali zaposlenje. Iz filijale Užice su napomenuli da se obuka sprovodi na osnovu odluke Ministra za rad, zapošljavnje i socijalnu politiku iz decembra 2020.godine.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime