- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje U vazduhu tri i po puta više čestica PM od dozvoljenog

U vazduhu tri i po puta više čestica PM od dozvoljenog

Vrlo nezdrav, pa opasan kvalitet vazduha od početka nedelje

- REKLAMA -

Opasnog kvaliteta je bio vazduh u Užicu tokom utorka do devet časova u sredu. Prekoračenja najmanje tokom 37 dana od početka grejne sezone.

Kvalitet vazduha su odredile čestice PM 10 kojih je u proseku bilo oko tri i po puta više od dozvoljenog tokom 24 sata. Koncentracije čađi su, takođe, premašivale granične vrednosti(izmereno 81 µg/m3, dozvoljeno 50).

Indeks kvaliteta vazduha iznosio 356

 

 

Foto screenshot: Zavod za javno zdravlje Užice

Vazduh bio vrlo nezdrav i tokom ponedeljka, 21. decembra, do utorka ujutru

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, tokom tih 24 sata, u proseku je koncentracija čestica PM 10 bila dva i po puta veća od granične vrednosti.

Od početka grejne sezone u Užicu je bilo 37 dana sa prekoračenim dnevnim koncentracijama zagađujućih čestica PM 10. Godišnje je dozvoljeno prekoračenje do 35 dana.

Tokom 89 dana ove godine Zavod za javno zdravlje Užice je zabeležio prekoračenja dnevno dozvoljenih vrednosti čestica PM 10, saznaje Radio Luna od Zavoda za javno zdravlje Užice.

Užice će i ove godine biti u trećoj kategoriji kvaliteta vazduha zbog prekomernog zagađenja, potvrdio je za Radio Lunu i RAM mrežu specijalista toksikološke hemije Zavoda za javno zdravlje Užice Dragan Čučković.

–    Dozvoljena vrednost za godišnji prosek za PM 10 je 40 mikrograma po metru kubnom, a mi već sada imamo 44, 1 mikrogram po metru kubnom i još nekoliko dana do kraja godine. Znači imamo i prekoračenje srednje vrednosti, dodao je Čučković za Radio Lunu.

On je rekao da merna stanica kod Narodne biblioteke prikazuje opšte stanje vazduha u gradu.

–   Taj aparat je referentan, ima statističku vrednost. Može da obaveštava na dnevnom nivou i daje apsolutno kvalitetne podatke o godišnjem stanju aerozagađenja, dodao je specijalista toksikološke hemije Zavoda za javno zdravlje Užice Dragan Čučković.

Užice 22. decembra, merno mesto kod Narodne biblioteke: Prosečna dvadesetčetvoročasovna vrednost za PM čestice je iznosila 178 mikrograma po metru kubnom, dok je granična vrednost 50 µg/m3

 

Da bi dostigao prvu kategoriju kvaliteta vazduha, procene su da je za oko 40 odsto potrebno u Užicu smanjiti intezitet emisije zagađujućih materija.

–     To znači, izbaciti goriva koja najviše zagađuju i koja imaju najveći stepen emisije kao što je ugalj, mazut, i preći na ekološki prihvatljivija goriva, rekao je Čučković.

Zagađen vazduh utiče nepovoljno na čoveka i životnu sredinu.

Analizom satnih vrednosti čestica PM, iz Zavoda su ustanovili da je za kategoriju lošiji kvalitet vazduha od 16 do 23 sata. Tada, kako su naveli, vreme neškodljivog boravka na otvorenom treba svesti na minute.

Vazduh u Užicu i ove godine u najgoroj kategoriji

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime