- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo U Užicu Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije (AUDIO)

U Užicu Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije (AUDIO)

U Užicu izloženi novinski tekstovi iz srpske štampe od 1867. do 1973. godine o borbi za prava žena i njihovo ostvarivanje u Srbiji

- REKLAMA -

Izložba Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije je otvorena u parku na Trgu Svetog Save, ispred Gradskog kulturnog centra u Užicu.

Izložba je delo Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, nastala decembra 2023. godine saradnjom sa Kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti  i Ambasadom Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu.

Istorijski arhiv Užice je pomogao otvaranje izložbe u prestonici kulture 2024. godine.

Autori izložbe su doc. dr Adam Sofronijević, Dragana Janković i Nataša Matović.

  • Jedno od najtežih pitanja našeg društva danas jesu prava žena, borba za prava žena. U prestonici kulture danas ne proklamujemo nego podsećamo na ono što nam je svima u podsvesti, izvlačimo to na površinu i kažemo: Biti Srbin znači boriti se za prava žena. To je sastavni deo našeg nacionalnog identiteta. To smo pokazali dubinskim proučavanjem ove teme i ovom izložbom, ukazao je Adam Sofronijević.

Izgled izložbe je inspirisan časopisom Nova Iskra (1899-1911.)

Otvaranju izložbe u Užicu su prisustvovali Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u Srbiji, i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

  • Cilj ove izložbe je da ispravimo brojne nepravde koje su se ženama činile kroz vekove, a i nepravdu koja se učinila našoj kulturi koja je bila u značajnoj meri uskraćena za ono što su žene učinile i dale srpskoj kulturi i umetnosti, a bile značajno manje vidljive jer su patrijarhalna pravila nalagala da ženama nije mesto ni u jednom drugom polju već samo u privatnom životu, dakle, u kući. Volim da kažem da je svakome mesto tamo gde može da čini dobro, da je ženi mesto tamo gde može da učini dobro, da da svoje najbolje rezultate i ostvari svoje pune potencijale jer je to važno za društvo. Ono što je dobro za žene, dobro je za čitavo društvo, istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji je podsetio na otvaranju izložbe da su Britanke Flora Sends i Elsi Inglis imale važnu ulogu u istoriji Srbije.

  • Obe su ocenjivali muškarci koji su pokušali da potisnu njihove ambicije. Obe su morale da dođu u Srbiju da bi bile osnažene i da bi, za razliku od zemlje u kojoj su rođene, dobile prilike da zasijaju. Obe su pokazale da ako im se ukaže mala prilika, mogu ostaviti trag u istoriji. (…) Nameće nam se zaključak da ne treba nikad da bude neophodnno da žene i devojke odu iz zemlje da bi pokazale šta mogu da urade. Za svako društvo je mnogo vrednije kod kuće otključati potencijale svih svojih građana, poručio je Ferguson.

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, napomenula je da je kultura jedno od najvažnijih polja u kojem je ravnopravnost polova najizraženija.

  • Možemo reći da smo u oblasti rodne ravnopravnosti postigli veliki napredak o čemu svedoči činjenica da je nacionalna kampanja Unapredi rodnu ravnnopravnost započeta baš u Užicu, kao i da je prošle godine usvojen akcioni plan za period do 2027. godine kojim ćemo se voditi kada su u pitanju mere i aktivnosti koje ćemo realizovati sa ciljem daljeg unapređenja u ovoj oblasti, navela je Raković Radivojević, inače prva gradonačelnica u istoriji Užica.

Postavku možete pogledati u narednih mesec dana u Užicu, a potom u Bajinoj Bašti.

Slobodanka Mira Stanković Ćirković: Puno dama koje su napravile iskorak u svojim domenima nadarenosti i obrazovanja

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime