- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO U Rudniku Štavalj najkvalitetniji ekološki mrki ugalj?

U Rudniku Štavalj najkvalitetniji ekološki mrki ugalj?

- REKLAMA -

Posmatrajući kvalitet mrkog uglja, dolazi se do zaključka da naš rudnik mrkog uglja “Štavalj”, nadomak Sjenice, koji posluje u okviru JP “Resavica”, proizvodi najkvalitetniji, “ekološki ugalj” na teritoriji Srbije, ističe u razgovoru za RINU Mesko Turković, direktor rudnika uglja “Štavalj”.

Inače, u okviru JP za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” iz Resavice posluje devet rudnika.

“Kop je na Pešteru, na 1000 metara nadmorske visine, na sjeničkom basenu, gde je do sada istraženo i overeno 245 miliona tona mrkog uglja. U pitanju je najveći rezervoar mrkog uglja mimo teritorije Kosova i Metohije”, napominje Turković.

On objašnjava zašto je u pitanju “ekološki” i najispravniji ugalj te navodi da je daleko ispred kvaliteta lignita koji se nalazi na Kosovu, u Kolubari, Kostolcu.

“Ekološki ugalj je zbog niskog postotka sumpora – 0,1 odsto i negde 8-11 odsto pepela. Kada se uzme u obzir činjenica da rudnik u Pljevljima eksploatiše ugalj sa blizu 30 odsto pepela i dva odsto sumpora, može se sa sigurnošću reći da je kod nas posredi ekološko gorivo“, kaže Turković.

Što se tiče zaposlenog kadra, trenutno je zaposleno 420 ljudi, što po njemu nije dovoljno te navodi da je prisutan konstatni nedostatak radne snage kao i stalno otvoren konkurs za radnike.

Foto RINA

Takođe, odatle se, uopšteno uzev, greju gradovi Zapadne Srbije, Čačak, Požega, Priboj, Bajina Bašta, Prijepolje, Užice…

Upitan kako je u tom kraju praktično ugalj jeftiniji od drva, navodi da je cena drva 55 evra po metru kubnom, a tona uglja 6262 dinara.

“Gledajući energetsku vrednost, jedna tona uglja zamenjuje tri kubna metra drva. Ali, cenu određuje Vlada Srbije i ona nije menjana osam godina”, objašnjava.

Rudnik “Štavalj” dobio je novi menadzment, od kojeg se očekuje da ulije “novu krv” u poslovanje i da se krene putem daljeg napretka.

Rudnici iz sistema “Resavice” bili su jako devastirani poslednjih desetak godina, a novi menadzment na čelu sa Sašom Spasićem ubrzano radi na popravljanju standarda rudara kao i svih drugih aspekata posla i uslova rada.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime