- REKLAMA -
11.6 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava U 70 lokalnih samouprava unapređena elektronska uprava uz podršku Vlade Švajcarske

U 70 lokalnih samouprava unapređena elektronska uprava uz podršku Vlade Švajcarske

Saopštenje Vlade Švajcarske prenosimo u celosti

- REKLAMA -

Nove elektronske usluge i otvoreni podaci dostupni su građanima i građankama 70 gradova i opština kao rezultat podrške Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO, istaknuto je na događaju održanom 27. maja 2022. godine u Beogradu, kojim je završena kampanja pod sloganom „Da kliknemo zajedno”.

Program Swiss PRO je uz podršku Vlade Švajcarske i u saradnji sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama sproveo sveobuhvatnu tehničku i finansijsku podršku za unapređenje kapaciteta i procedura za pružanje eUsluga i otvaranje podataka, kao i razvoj veb prezentacija. „Aktivnosti u oblasti digitalizacije i eUprave su duži niz godina na vrhu liste prioriteta Vlade Republike Srbije.

Od izuzetnog je značaja podrška Vlade Švajcarske kroz Program Swiss PRO u osnaživanju zaposlenih u lokalnim samoupravama u unapređenju znanja i procedura za funkcionisanje elektronske uprave, kako bi efikasno stavili sve njihove kapacitete u svrhu unapređenja tih usluga za građane i privredu.

Ostajemo posvećeni daljem razvoju eUprave po meri svih nas, kako bismo dodatno unapredili kvalitet života građana u daljem lokalnom i ekonomskom razvoju, istakao je ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Trivić Lovčanski, posebni savetnik ministra sa ovlašćenjima šefa Kabineta.

Gradovi i opštine su imali priliku da objave elektronske usluge na unapređenom portalu eUprava, a veoma značajan doprinos programa je u domenu podizanja svesti o značaju elektronske uprave, uređenju regulatornog okvira na lokalnom nivou i sticanja praktičnih veština za pružanje elektronskih usluga, istaknuto je na događaju.

Vlade Švajcarske već više od 20 godina podržava reformu i modernizaciju lokalnih samouprava, a kroz program Swiss PRO unapređujemo uslove u kojima se pružaju eUsluge, kao i način pružanja usluga i bolji pristup otvorenim podacima, što obezbeđuje bolju transparentnost i efikasnost. Sve ovo nije lak poduhvat i upravo zbog toga zaslužuju pohvale sve lokalne samouprave koje su uvele razne nove eUsluge. Nastavićemo da podržavamo uvođenje eUsluga koje će povećati transparentnost i efikasnost uprave na svim nivoima u Srbiji, naglasila je Melina Papageorgiou, šefica odeljenja za dobro upravljanje u Švajcarskoj kancelariji za saradnju.

U okviru kampanje informisanja javnosti na trgovima širom Srbije organizovana je promocija eUsluga i više od 1.800 građana i građanki direktno je upoznato sa mogućnošču da preko portala eUprava brzo i lako pristupe određenim pravima i uslugama koje su u nadležnosti lokalne administracije, dok je oko million ljudi informisano putem društvenih mreža o prednostima upotrebe eUsluga i otvorenih podataka.

Mnoge usluge lokalnih samouprava su sada jeftinije i brže i zaista su za građane i privredu efikasnije. Ne smemo da zaboravimo da ipak građani i građanke ostvaruju svoja prava i završavaju svoje poslove na lokalnom nivou, a mi ćemo i dalje težiti razvijanju eUprave i elektronskih usluga na lokalnom. Zahvaljujući podršci Vlade Švajcarske bili smo u mogućnosti da zajedno doprinesemo pozitivnim promenama, rekao je Marko Vujačić, šef programa UNOPS u Srbiji.

Posebno priznanje programa Swiss PRO za napredak ostvaren u otvaranju podataka dodeljeno je Gradu Novom Pazaru, koji je na portalu otvorenih podataka objavio 65 setova podataka, dok je opštini Vrnjačka Banja dodeljeno posebno priznanje za napredak ostvaren u pružanju elektronskih usluga i upotrebi sistema za razmenu podataka za poslove iz izvornih i poverenih nadležnosti.

Na događaju je predstavljeno i iskustvo Opštine Krupanj u ravoju eUprave na lokalnom nivou i prikazan je video o uspehu projekta koji je realizovala Opština Mali Zvornik. Više informacija o rezultatima sprovedenih aktivnosti dostupno je u pregledu rezultata podrške programa Swiss PRO.

Kampanja „Da kliknemo zajedno“ realizovana je u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
94 %
0.7kmh
31 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime