- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Tribine o prevenciji bolesti zavisnosti započele u Osnovnoj školi Stari grad

Tribine o prevenciji bolesti zavisnosti započele u Osnovnoj školi Stari grad

- REKLAMA -

Projekat Poštuj mladost-poštuj život Udruženja zdravstvenih radnika Užice, koji čini niz aktivnosti sa ciljem unapređenja mentalnog zdravlja najmlađih, započeo je danas tribinom o prevenciji bolesti zavisnosti u Osnovnoj školi Stari grad.

Kako je rekla rukovodilac projekta Maja Lazić sobzirom da se starosne granice za određene poremećaje sve više spuštaju, preventivni rad treba započeti što ranije.

  • Cilj projekta je da sa prevencijom bolesti zavisnosti odnosno sa unapređenjem mentalnog zdravlja  naših najmlađih započne što ranije sobzirom da smo svedoci da se starosna granice za određene poremećaje i za neke druge stvari sve više spuštaju, tako da preventivni rad treba započeti što ranije. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati dobre rezulatet i da će ovo biti pravi put kojim će naša deca krenuti, da ne zalutaju na neku od stranputica, o čemu ćemo govoriti u narednom periodu, navela je Lazić.

Ona je rekla da su tribine koncipirane po uzrastima i da je svaka tribina prilagođena određenoj starosnoj grupi. Tema tribina, koje će trajati do kraja prvog polugodišta su bolesti zavisnosti i na njima će se govoriti se o pušenju, alkoholizmu, politoksikomaniji i narkomaniji.

Foto: M. H.

Udruženje zdravstvenih radnika Užice je uradilo odličan projekat prevencija bolesti zavinosti Poštuj mladost-poštuj život, koji su podržali grad Užice, Tim za brigu o deci i Ministarstvo zdravlja, naveo je gradski većnik Ratko Trmčić.

  • Ciljna grupa su đaci od drugog do osmog osnovne škole i od prvog  do trećeg razreda srednje škole. Ukupno ima oko 9045 učenika, a kroz projekat će proći više od 7000 učenika. Ovaj projekat je važan sobzirom na vreme u kome živimo, jer je bitno da se priča sa decom, da ima više empatije među njima, da se deca druže i da se među decom ostvari dobra komunikacija,. A pošto su uključeni stručni ljudi iz zdravstva smatramo da će ovo biti uspešno i da to treba maksimalno da podržimo, rekao je Trmčić.

Foto: M. H.

Direktorka Osnovne škole Stari grad Stanimirka Smiljanić Raonić je navela da će u njihovoj školi biti održano 14 tribina.

  • U školi smo se bavili ovom tematikom u prethodnom periodu, tribine u okviru projekta Poštuj mladost-poštuj život su na neki način nadogradnja i kontinuirani rad na ovoj problematici, koje smo duži niz godina sprovodili uz pomoć doktora Zorana Dimitrijevića i doktorke Maje Lazić i svih ostalih zdravstvenih radnika koje smo angažovali, sobzirom na vrstu problematike koju smo imali u  školi, a sve u cilju preventivnog rada. Nismo u zadnje vreme imali često radionice posvećene bolestima zavisnosti, ali smo imali pomoć kroz pisani materijal doktora Dimitrijevića i doktorka Lazić koje smo mi kroz časove odeljenske zajednice i aktivni rad stručnih saradnika uspevali da pretočimo na najznačajnije preventivno dešavanje u društvu, gradu i školi. Pohvalila bih se da u prethodnom periodu na zadovoljstvo svih učenika, roditelja i zaposlenih nismo imali neke značajnije probleme tog tipa, navela je direktorka Smiljanić.

Ona se nada da će ove tribine pozitivno uticati na osvešćivanje svih kojih su na putu da skrenu stranputicom, samim tim što će imati mogućnost da na ovim tribinama sa stručnjacima slobodno razgovaraju i iznesu neke svoje neodumice i dobiju prave odgovore.

Predsednik Udruženja zdravstvenih radnika Užice Branko Ilić je naveo da su ovu temu prihvatili jer se tiče svih nas i aktuelnog trenutka u kojem živimo. On se zahvalio na podršci i saradnji lokalnoj samoupravi u realizaciji projekta, kao i direktorima svih užičkih škola.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime