- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Tragom Dana grada Užica(AUDIO)

Tragom Dana grada Užica(AUDIO)

- Suština života u davanju, pomaganju, podržavanju, podsetio dobitnik Povelje grada zbog doprinosa ukupnom razvoju Užica

- REKLAMA -

Ukupno četiri povelje, šest plaketa i osam nagrada grada Užica je dodeljeno pojedincima, udruženjima, obrazovnim ustanovama i preduzećima na Svečanoj sednici užičke skupštine povodom Dana grada Užica.

Za zasluge i dela kojima su doprineli ukupnom razvoju Užica, Povelje grada su dobili primarijus dr Mira Gavrić Kezić, Vatrogasno-spasilačka jedinica Užice, Odeljenja za vanredne situacije MUP-a Srbije, COPPER-COM d.o.o. i profesor dr Vladimir Popović.

Za rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu, Užička gimnazija, dr Srećko Stopić, Slađana Momčilović, dr Ljubica Diković, Draga Petković i Pevačko društvo Lunovačka moba su nagrađeni Plaketama grada.

Jelena Marić, Lazar Kostić, KUD Naš zavičaj Sevojno, Marijana Selaković, Udruženje PRKOS proaktivna kulturno otvorena scena, Anđela Prodanović, Radoljub Dragačevac i Trubački orkestar Jovice Jovanovića su dobitnici nagrada grada Užica za izuzetne rezultate u radu.

– Sve su ovo nagrade jednake težine jer nismo svi prošli jednak put u životu. To treba da nas obaveže da budemo primer i ubuduće svim generacijama koje dolaze. Da pošaljemo poruku mladima da vredi učiti, raditi, školovati se, pomagati, biti vredan i odgovoran čovek, naveo je dobitnik Povelje grada Užica profesor dr Vladimir Popović.

Podsetimo, prihvatajući predlog Komisije za javna priznanja i nagrada, Gradsko veće Užica je tokom 139. sednice odlučilo da u 2022. godini dodeli 18 priznanja.

  Mislim da ne postoji veća nagrada koju možemo da dobijemo. Biti prepoznat u gradu u kojem si rođen ili u gradu kojem si izabrao da živiš je najveća počast za svakog čoveka, kazao je u ime nagrađenih profesor dr Popović. On je, između ostalog, član Udruženja Užičani u Beogradu, jedno od najstarijih zavičajnih udruženja u Srbiji, koje, kako je napomenuo, sledeće godine slavi stotinu godina postojanja.

Obraćajući se u ime dobitnika priznanja i nagrada, profesor doktor Vladimir Popović je ukazao da je trag najvažnija stvar koju čovek može da ostavi iza sebe.

  • Nismo svi u istoj poziciji da doprinesemo razviju grada na jednak način, ali svako od nas treba da učini onoliko koliko je do njega da pomogne i gradu, samim tim i sebi u razvoju. Najveća suština života je davanje, pomaganje, podržavanje. Uzimanje je stvar koju najmanje treba da radimo u životu, poručio je profesor doktor Popović tokom svečane skupštinske sednice.

Užice obeležava 693 godine od prvog poznatog pisanog pomena grada, ukazao je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.


Prvi poznati pisani trag imena mesta na reci Đetinji, na priznanici za dug iz 9. oktobra 1329. godine, pronađen je među spisima Dubrovačkog arhiva.


U dalekoj i savremenoj istoriji Užica, prema navodima gradonačelnice Užica Jelen Raković Radivojević, mnogo je onih koji su ostavili snažan pečat.

  • Užice je dalo tri predsednika srpske vlade koji su bili univerzitetski profesori i akademici. To su Ljubomir Kaljević, Ljubomir Stojanovć, Miloš Trifunović. Dobitnik Oskara je Užičanin Stojan Stiv Tešić, a tu su i veliko ime srpske književnosti akademik Ljubomir Simović, potom prvi predratni slikar Mihailo Millovanović i mnogi drugi Užičani koji su svojim delima zaslužili da ih sa najvećim uvažavanjem pominjemo, predočila je gradonačelnica.

Užice je jedan simbol Srbije i srpstva, grad slobode, spomenuo je za govornicom savetnik i izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović.

  • Ovo je grad jedinstva, grad spajanja, ne razdvajanja. Ovaj grad ima svoju težinu. Kadinjača ima svoju težinu. Ceo okrug, ceo region…, kazao je Veljović poželevši Užicu da se dalje razvija.

  • Znam šta je interes Užica – obilaznica oko Užica i tunel preko Kadinjače ka Bajinoj Bašti. I ono što predsednik kaže, tako će i biti. Verujte da je to tako, rekao je savetnik i izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović poručivši prisutnima da maksimalno podrže predsednika i njegovu politiku.

Podrška roditeljstvu i porodici kao stubu društva, podsticaj nataliteta i privlačenje mladih ljudi da svoju budućnost vežu za Užice, gradonačelnica Užica je navela kao najvažnije težnje.

  • Naš prioritet u godinama koje dolaze mora biti zaštita i očuvanje prirode, briga za mlade, njihovo obrazovanje i potomstvo i promocija vrednosti humanog društva koje vodi računa o svakom pojedincu, poručila je Jelena Raković Radivojević na sednici povodom Dana grada navodeći da Užice cilja i da svako dete ima svoje mesto u vrtiću.

  • Povećavamo kapacitete u dečjim vrtićima kako bi svim mališanima ova usluga bila dostupna, težimo da poboljšamo uslove u obrazovnim ustanovama. U prethodnih godinu dana su značajna sredstva uložena u rekonstrukciju i energetsku sanaciju pet osnovnih škola na teritoriji grada. Izgradnja novog objekta Predškolske ustanove sa kapacitetom za prijem oko 200 mališana je projekat koji zaslužuje svaku pažnju, kao i svaki kvadrat proširenja postojećih kapaciteta, napomenula je Raković Radivojević.

Gužve u saobraćaju na putu za Užice iz Beograda, nakon auto-puta, prema izlaganju ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, češće su nego prethodnih godina.

Sledeće godine, na proleće, prema najavama Selakovića, trebalo bi da auto – put bude Užicu pred vratima, na oko 20 kilometara od grada.

  • Bližimo se trenutku početka radova na izgradnji obilaznice oko grada Užica da bi centar grada bio čistiji, da bi bilo manje gužve u saobraćaju, a i da bi se brže stizalo do Bajine Bašte. Nakon toga, tunel ispod Kadnijače i završetak magistralnog puta do Bajine Bašte, navodio je prisutnima ministar Selaković, inače, rođen u Užicu.

–   Želim vam da te naše lepe, stare osobine čovekoljublja, humanosti, spremnosti da pomognemo drugima, spremnosti da ne damo na sebe, da se borimo i za druge, ali i za sebe, da nikada ne odustanemo i da očuvamo lepi užički humor, glasila je čestitka ministra Selakovića gradu koji, kako je napomenuo, za sedam godina puni sedam vekova.

Mnogo toga Užice ima da pokaže svetu, prema navodima prve gradonačelnice u istoriji Užica.

  • Od tvrđave Stari grad iz 14. veka, hidrocentrale Pod gradom, druge u svetu građene po Teslinim principima polifazne struje, Mokre Gore i Šarganske osmice, StaParka koji nas vraća u vreme neolita, Potpećke pećine i još bar toliko mesta i lokaliteta koji svedoče o prošlosti ovih prostora i našeg naroda, ukazala je prisutnima na svečanosti u petak uveče u Užicu.

Svečanoj sednici posvećenoj Danu grada Užica su prisustvovali ambasador Ukrajine, zamenik i savetnik ambasadora Kazahstana i konzul u ambasadi Kazahstana, delegacije bratskih gradova Užica Ljutomir iz Slovenije, Verija iz Grčke, te delegacija iz Kosovske Mitrovice, iz sela Kamenice i opštine Leposavić sa Kosova i Metohije, predstavnici gradova i opština iz Republike Srpske – Trebinje, Višegrad, Foča, Novo Goražde, Čajniče, Rudo, predstavnici opštine Andrijevica iz Crne Gore, predstavnici Kancelarije ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS i EU PRO programa, Privredne komore Srbije.

Bili su sa svečanoj sednici u užičkom Narodnom pozorištu i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, predsednica Skupštine grada Novog Sada, narodni poslanici i lokalni odbornici, načelnik Zlatiborskog okruga, predstavnici grada Čačka i opština sa područja Zlatiborskog okruga, pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave Užice, Bezbednosno – informativne agencije, Srpske pravoslavne crkve, predstavnici pravosuđa i privatnog sektora, udruženja građana i nevladinih organizacija.


Foto izvor Grad Užice

Svečana sednica, povodom Dana grada i imendana, zabeležena je i na Jutjub stranici Skupštine grada Užica.


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime