- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Svaka peta mlada osoba doživela nasilje na internetu

Svaka peta mlada osoba doživela nasilje na internetu

- REKLAMA -

Nasilje nad mladima na internetu se može umanjiti i pobediti kroz prevenciju, ranu detekciju i pravovremenu intervenciju, a uslov za to je svest o zamkama komunikacije na mrežama, poručeno je sa radionice “Sigurna na mreži” u užičkoj Gimnaziji na kojoj su učenici saznali kako da odgovore na govor mržnje, pretnje i mizoginiju na socijalnim mrežama.

Foto: Radio Luna

Više od 80 odsto mladih  ima naloge na društvenim mrežama među kojima je najpopularnija Fejsbuk dok je na poslednjem mestu Tik Tok koji koristi najmlađa populacija.

Foto: Radio Luna

Svaki peti mladi je doživeo neko nasilje na internetu kao što je skoro svaka peta žena doživela nasilje. Mi pokušavamo da podignemo svest i da ukažemo koliko je i za devojke i za momke važna bezbednost koja je svuda primenljiva, a najneobjašnjenija, rekla je ekspertkinja za rod i bezbednost Svetlana Janković.

Foto: Radio Luna

Cilj projekta je da upozna korisnike i širu javnost sa problemima i izazovima komunikacije na socijalnim mrežama sa kojima se suočavaju mladi, naročito devojke i devojčice i da ponudi odgovore i rešenja koja nudi i zakonski okvir i praksa postojećih institucija.

Foto: Radio Luna

Sve mlađa populacija (deca) se uključuje na društvene mreže nesvesna svih mana i izazova i oni su sve aktivniji na šta nam psiholozi sugerišu da obratimo pažnju. Prema istraživanjima, jedan deo mladih provodi 12 sati dnevno na društvenim mrežama, a neki od pola sata do sat vremena koliko traje kratka komunikacija, rekla je Nataša Milojević iz Fonda socijalne i demokratske inicijative.

Foto: Radio Luna

Strategija za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine (Vlada Republike Srbije) za jedan od glavnih ciljeva postavlja prevazilaženje rodnog jaza i ostvarivanja rodne ravnopravnosti; i ističe da svi, devojke i žene, ali i muškarci, treba da budu zaštićeni od svih oblika zlostavljanja i nasilja, a naročito na društvenim mrežama.

Foto: Radio Luna

Radionica je deo projekta koji realizuje FOSDI , uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa Užičkom gimnazijom

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
11 ° C
11 °
11 °
63 %
1.7kmh
1 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime