- REKLAMA -
-1 C
Užice
Početna Svet Stručnjaci za klimatske promene: Već 2030. moguća katastrofa

Stručnjaci za klimatske promene: Već 2030. moguća katastrofa

- REKLAMA -

Svet će morati da sprovede “brzu” tranziciju “bez presedana” ako želi da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni, upozoravaju stručnjaci UN za klimatske promene.

 

“Ako zagrevanje nastavi da raste sadašnjim tempom, pod uticajem emisije gasova sa efektom staklene bašte, 1,5 stepen će biti dostignut između 2030. i 2052. godine“, navodi se u izveštaju objavljenom u Južnoj Koreji. 

Promene koje treba sprovesti u cilju ograničavanja zagrevanja odnose se na energiju, industriju i infrastrukturu.

U izveštaju, koji su odobrili i predstavnici vlada nakon sesije sa naučnicima, ukazuje se i na povećane rizika ukoliko granica bude iznad 1,5 stepeni.

“Svako i najmanje dodatno zagrevanja je važno, pogotovo pošto premašenih 1,5 stepeni može da znači nepovratnu promenu, poput gubitka nekih ekosistema”, rekao je Hans-Oto Pertner, kopredsedavajući sednici Medjuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) koji je prošle sedmice u Južnoj Koreji okupio istraživače i predstavnike država.

On je rekao da se istraživanje IPCC zasniva na više od 6.000 studija.

Ukoliko se države ne budu pridržavale obaveza iz Pariskog sporazuma iz 2015, na kraju veka će biti “plus tri stepena”, upozorili su stručnjaci.
- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
-1 ° C
-1 °
-1 °
64 %
3.1kmh
0 %
Uto
-1 °
Sre
3 °
Čet
4 °
Pet
6 °
Sub
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime