- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Štrajk u nekoliko užičkih škola zbog učestalih napada na nastavnike

Štrajk u nekoliko užičkih škola zbog učestalih napada na nastavnike

- REKLAMA -

U školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas je održan štrajk povodom učestalih napada na nastavnike u školama Srbije, kao i neadekvatnih mera koje propisuje Ministarstvo prosvete za sprečavanje svih oblika nasilja u školama. Kako je za Radio Lunu rekao predsednik Gradskog odbora USPRS Branko Nikolić u Užicu su Tehnička škola Radoje Ljubičić, Medincinska škola i Užička gimnazija danas imale potpunu obustavu rada, dok su u Ekonomskoj i Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II časovi skraćeni na 30 minuta, a štrajku su se prodružili i članovi sindikata Nezavnosnost.

Posle dva napada na prosvetne radnike u Bačkoj Palanci i Beogradu Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je odlučila da svi članovi Unije u Srbiji stupe u jednodnevnu potpunu obustavu rada, tražeći donošenje mera adekvatnih situaciji u školama i izmenu krivičnog zakona.

Sve što je do sad Ministarstvo propisivalo uglavnom su bile administrativne mere koje u praksi ili nisu sprovodive ili nisu davale adekvatne rezultate. Sve smo mi to mesecima i godinama unazad tražili, ali nešto je još uvek na čekanju posle Trstenika, Ribnikara, ali nije do kraja dovedeno, rekao je Nikolić i dodao da će se videti šta će se dogoditi i da li će ih neko saslušati, ali današnjim štrajkom su podigli svoj glas.

Prosveta mora da bude vraćena tamo gde joj je mesto u društvu, da nastavnik kao najistureniji deo školskog sistema bude uvažen i priznat, kazao je Nikolić.

Ali u ovakvom okruženju u kome pordica u velikoj meri ne ispunjava svoju ulogu, škola nije u prilici, jer su nastavnicima svim administrativnim merama vezane ruke, da nadohnadi taj deo koji bi trebalo da odradi porodica i zato imamo sve ovo što nam se dešava. Nasilje je prisutno na svim nivoima od skupštine, medija i deca to polako usvajaju kao model ponašanja. Nikakve pouke iz prethodnih događaja nismo izvukli. Glas nastavnika nigde nije bitan, mere propisuje neko ko je izvan školei ko ne zna kako to u  praksi treba da se odradi, zaključio je Nikolić.

Prosvetni radnici koji danas protestuju zbog učestalog nasilja u školama, nalaze se ispred Vlade Srbije gde traže hitnu izmenu Krivičnog zakonika i zaštitu koju uživaju advokati, prenosi dnevni list Danas.

Članovi više prosvetnih sindikata, ali i zaposleni u školama koji nisu u sindikatu su izašli na ulicu da podignu glas protiv nasilja u školama, a neposredan povod za današnji protest i štrajk u jednom broju škola je prebijanje profesora srednje škole u Bačkoj Palanci na koga je fizički nasrnuo bivši učenik te škole.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović je rekao da je danas u potpunoj obustavi oko 700 škola u Srbiji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime