- REKLAMA -
13.3 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Stočari: Nestašica mleka u Srbiji se zahuktava, biće sve gore i gore

Stočari: Nestašica mleka u Srbiji se zahuktava, biće sve gore i gore

- REKLAMA -

Proizvodjači mleka u Srbiji rekli su da je nestašica mleka “uvertira” i da će biti sve gore i gore jer je taj sektor uništen, a dodatno su stanje pogoršali suša i zamrzavanje cene mleka.

Vlasnik farme krava u selu Ljutovo kod Subotice Josip Mačković rekao je za Betu da je “sektor mlekarstva mrtav i da su priče o tom problemu kao sećanje na pokojnika 15 dana posle sahrane”.

“Gubici u mlekarstvu se gomilaju godinama, predlagali smo još pre nekoliko godina da se dvoje teladi odnese u zoološki vrt, da deca znaju da su u Srbiji nekad uzgajane krave”, rekao je Mačković.

Dodao je da je nerazumna odluka doneta kada su ograničene cene osnovnih životnih namirnica, medju kojima je i mleko, a da suša ove godine ne bi imala uticaja na proizvodnju u stočarstvu da je vodjena ispravna politika i da su stočari mogli da stvore zalihe kako bi sada premostili ogromno poskupljenje hrane i rast ostalih troškova u tom sektoru.

Proizvodjači su rekli da rast troškova u poljoprivrednoj proizvodnji najbolje ilustruje “sitnica da je kolut kanapa za baliranje (vezivanje) stočne hrane koštao 1.200 dinara, a sada je 2.000 dinara”.

“Sada, kada je djubrivo poskupelo 300 odsto, stočna hrana više desetina odsto, ograničena je cena osnovnih poljoprivrednih finalnih proizvoda i ne znam po kom zakonu nas teraju da radimo sa gubitkom”, rekao je Mačković.

Ograničavanje cena mleka je, po njegovim rečima, “promašaj jer socijalna politika ne treba da se vodi linearno”.

Mačković je rekao da će ceh nestašice mleka platiti potrošači i da je bilo perioda kada je postojao višak mleka kada je moglo da se osuši umesto da se ove godine predsednik države (Aleksandar Vučić) angažuje oko uvoza mleka u prahu za robne zalihe zbog krize.

On je rekao da premija od 15 dinara koju je država obećala za jedan kvartal posle protesta poljoprivrednika, nije “legla” na njegov račun, a da je čuo da se skupljaju pare.

Vlasnik farme krava iz sela Skorenovac kod Pančeva Dejan Trajković rekao je da se nestašica mleka “zahuktava” i biće velika naročito u oktobru i novembru kada potrošnja raste.

“Snabdevanje potrošača mlekom će biti sve gore, sada ga u Beogradu još i ima jer se najveće količine tamo otpremaju, a na periferiji se skoro ne može naći”, rekao je Trajković.

Dodao je da je takvo stanje posledica činjenice da mlekare “nisu navikle” da plate mleko koje sada treba da košta najmanje 120 dinara u otkupu, umesto 50-60 dinara. Za to vreme, po njegovim rečima, država je ćutala.

Opširnije na stranicama agencije Beta.

U Krivoj Reci će se praviti proizvodi od organskog mleka

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.3 ° C
13.3 °
13.3 °
67 %
5.8kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
14 °
Ned
10 °
Pon
1 °
Uto
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime