- REKLAMA -
9.6 C
Užice
Početna Srbija i region Stočari i proizvođači mleka u Srbiji najavljuju protest

Stočari i proizvođači mleka u Srbiji najavljuju protest

- REKLAMA -

Uzgajivači stoke i proizvođači mleka u Srbiji protestovaće u Beogradu sa zahtevom da se povećaju premije i subvencije, isplate dugovi po tom osnovu i zabrani uvoz mleka i mesa, rekao je predsednik Udruženja Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević.

On je rekao da su nezadovoljni razgovorom sa Ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković i da više ne mogu da imaju razumevanja za odnos države prema poljoprivredi.

„Došli smo do kraja, nije reč da nemamo razumevanja za finansijske probleme države, već više ne možemo da izdržimo. Ne možemo kravama, svinjama i ovcama da kažemo da ne jedu tri meseca i njivama da čekaju da se pooru zato što država nije isplatila dugove“, rekao je Milićević.

Dodao je da datum protesta još nije utvrđen, ali da će biti za nekoliko dana dok se završi organizacija tog skupa u Beogradu.

Stočari traže, kako je rekao, da se zbog visoke inflacije povećaju subvencije za krave sa 25.000 dinara na 40.000, za krmače sa 15.000 na 25.000, za tovljenog bika sa 15.000 na 25.000, za tovljene svinje sa 1.000 na 5.000 dinara, a da za jagnjad subvencija iznosi 3.000 dinara.

Milićević je rekao da su nezadovoljni i zbog toga što je za mesec dana skraćen rok za prijavu za subvencije za prvo tele, prasiće i jagnjad koji je, za drugu polovinu godine, tekao do kraja januara sledeće godine, a 2022. je zaključen 30. decembra.

On je rekao da proizvođači mleka traže da se premija sa deset dinara po litru poveća na 20 dinara, utvrdi minimalna cena od 80 dinara, ograniči uvoz i isplate dugovi iz svih prethodnih godina.

Dodao je je ministarka Tanasković rekla da ima dugova i iz 2012. godine. Poljoprivrednici traže i da se formira radna grupa od predstavnika poljoprivrednika koji bi zajedno sa ministarstvom i vladom rešavali probleme u poljoprivredi.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.6 ° C
9.6 °
9.6 °
83 %
0.7kmh
100 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
8 °
Uto
1 °
Sre
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime