- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Srbija i region Stevanović SANU o litijumu: Srbija postaje kolonija inostranih firmi

Stevanović SANU o litijumu: Srbija postaje kolonija inostranih firmi

- REKLAMA -

Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Odeljenju hemijskih i bioloških nauka, Vladimir Stevanović izjavio je na “Forumu Treba li Srbiji rudnik litijuma?”, da Srbija postaje kolonija raznih uticaja i inostranih firmi i da se prirodni resursi koriste onako kako ne bi trebalo.

SSS: Uz rudnu koloniju i zagađenje u sledećih nekoliko stotina godina

On je u diskusiji o Projektu “Jadar” za ekspoloataciju litijuma, koji britansko-australijska rudarska kompanija “Rio Tinto” namerava da sprovede u okolini Loznice, kazao da je projekat od samog početka netransparentan i “pod velom tajni”.

“S projektom treba da se sačeka ili odsutane, jer ne može ono što je pod zemljom, biti vrednije od onoga što je na zemlji i što je živo poljoprivreda, šume, vode, stanovništvo na prvom mestu”, rekao je Stevanović.

Po njegovim rečima, nije se znalo koji je obim projekta i kakvog će uticaja imati na životnu sredinu.

Stevanović je dodao da je, pored jalovišta koja će ostati trajno, najvažnija voda, i to ne samo pitanje njenog prečišćavanja, nego da li će jalovište popustiti pod velikim pritiskom padavina.

“Ovim se ugrožava vodosnabdevanje Mačve, a to je najveće vodosnabdevalište za Srbiju”, rekao je akademik.

Stevanović je naveo i da “Rio Tinto” otkupljuje zemlju ljudi u Radjevini, i pitao kakav je to odnos države prema stanovništvu tog kraja.

“Uputili smo dopis Ministarstvu rudarstva gde se kritički osvrćemo na čitav projekat i na ono što znamo, jer tu ima puno onoga što je nedorečeno, poput toga koja je veličina deponija, tehnološkog procesa i drugih nedomica”, rekao je on.

Inicijativa za Požegu: Projekat o geološkim istraživanjima bez detaljnih informacija

Miroslav Mijatović iz “Podrinjskog antikorupcijskog tima” (PAKT) kazao je da su u dosadašnjem toku Projekta “Jadar” prekršeni mnogi zakoni: prekršen je Član 7 Zakona o rudarstvu, Član 33 Zakona o planiranju u izgradnji, Član 11 Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Član 12 Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i mnogi drugi članovi Zakona o zaštiti prirode i poljoprivrednom zemljištu.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je da se sve odluke donose u komunikaciji sa javnošću i da je “stav Ministartva da će se uvek raditi po zakonu i u skladu sa… zaštitom životne sredine”.

“Nismo za ‘status kvo’ da se stoji i ništa se ne radi; smatramo da svaki projekat treba razmotriti ukoliko je koristan standarda gradjana Srbije”, rekla je Atanacković, te da “Srbija ne želi da bude samo izvoznik litijuma, već želi da vidi lanac vrednosti, da postoje fabrike baterija, električnih vozila, jer je to razvojna šansa”.

Direktorka firme “Rio Tinta” “Rio Sava Exploration”, Vesna Prodanović, rekla je da loznički kraj ima najveću stopu smanjenja stanovništva, a da da bi se projektom “Jadar” 400 hektara zemljišta pretvorilo u “moderan industrijsko-rudarski kompleks” i da se time ne bi ugrozilo poljoprivredno zemljište.

“Na našoj lokaciji budućeg projekta se nalazi poljoprivredno zemljište treće ili četvrte kategorije, a ono koje je više kategorije je kontaminirano incidentima koji su se desilo u prethodnim decenijama”, rekla je Prodanović.

Po njenim rečima, vlasnici zemlje koji bi morali da se presele, dobiće “svu pomoć kompanije”, mogućnost da rade na drugoj lokaciji i da obradjuju zemlju koja je sada neobradjena.

Ona je dodala i da postoje uticaji na životnu sredinu, ali tvrdila da će projekat biti izveden tako da se posledice “svedu na najmanju moguću meru”.

https://www.srbija.gov.rs/vest/557499/projekat-jadar-razvojna-sansa-srbije.php

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime