- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna EKO UEko Novih 30 za šumu u tvom kraju

Novih 30 za šumu u tvom kraju

- REKLAMA -

Simboličnom sadnjom stabla breze na platou ispred Gradske kuće u Užicu 11. maja, završena je u tom gradu akcija kompanije DDOR osiguranje Za šumu u tvom kraju u okviru koje je na četiri lokacije u najužem centru posađeno oko 30 sadnica, uglavnom breze i jasena.

Sadnicu breze simbolično su zasadile direktorka Filijale Užice DDOR osigiranja Jelena Burzanović i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević

Prema pojašnjenju iz DDOR osiguranja, akcijom su od maja do oktobra 2022. godine odvajali sredstava od svake ugovorene eko-polise za sadnju stabala. Ugovaranjem Eko-kasko ili Eko-Moja kućica osiguranja, prema navodima iz kompanije DDOR osiguranje, klijenti su bili u prilici da direktno doprinesu tome koliko će stabala obogatiti različite gradove Srbije.

  • Za nepunih pet meseci smo sakupili sredstva za kupovinu 500 sadnica. U istom periodu su građani iz 188 gradova glasali na našem sajtu i borili se da njhov grad bude ozelenjen. Time je obezbeđeno da Užice uđe među deset gradova u kojima je u prvom krugu organizovana sadnja, pojasnila je Jelena Burzanović, direktorka Filijale Užice DDOR osigiranja.

Kompanija DDOR osiguranje je pokrenula je akciju Za šumu u tvom kraju, kako su naveli, sa ciljem stvaranja i unapređivanja urbanih oaza koje će pozitivno uticati na efekte emisije štetnih gasova i na dugoročno unapređenje životne sredine i uslova života u gradovima Srbije.

Oko 470 stabala je ukupno posađeno u prvom krugu akcije u Beogradu, Vršcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Smederevu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Novom Pazaru i u Tutinu.

Nastavak akcije planiraju ove godine, a početkom naredne sadnju novih stabala.

  • Novina je da, pored postojećih eko-polisa koje su ljudi kupovali, od ove godine sredstva će se odvajati i kroz polise eko- Paketa putnog osiguranja. Iskoritistila bih ovu priliku i da pozovem sve sugrađane da učestvuju u akciji kupovinom DDOR eko-polisa i glasanjem preko sajta kompanije kako bismo ponovo bili u užem izboru, poručila je Burzanović uz napomenu da je akcija Za šumu u tvom kraju samo jedan od projekata društveno – odgovornog rada kompanije DDOR osiguranje.

U planu sadnja oko hiljadu sadnica

Iz Gradske kuće u Užicu su poručili da nameravaju da u najužem centru grada povećaju broj zelenih površina.

Prema navodima Jelene Raković Radivojević, gradonačelnice Užica, obezbeđena su posebna sredstva za plansku sadnju oko hiljadu sadnica ove godine.

Podsetivši i da je Grad Užice sa Ministarstvom zaštite životne sredine potpisao u martu ugovor vredan 1,2 miliona dinara u okviru projekta Udahnimo život prirodi, gradonačelnica Užica je najavila sadnju oko 500 sadnica u MZ Turica za oko mesec dana.

  • Projektom Udahnimo život prirodi od 2019. godine je pošumljeno u samom centru grada i na ostaloj teritoji ukupno oko 17 hektara površine, napomenula je Raković Radivojević dodavši da lokalna samouprava i država i gasifikacijom i merama energetske efikasnosti pokušavaju da smanje problem zagađenja vazduha.
  • Svaka zelena površina jeste deo pluća našeg grada, kazala je gradonačelnica pozivajući građane da, kad god mogu, posade drvo u svojim dvorištima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, od početka godine do 20. aprila u Užicu je 31 dan bio sa većom koncentracijom suspendovanih čestica PM 10 od dnevno dozvoljene vrednosti.

U Užicu je prethodnih godina vazduh bio prekomerno zagađen česticama PM 10 i bio je svrstan u treću, najlošiju kategoriju kvaliteta vazduha

Razvoj sistema zelenih javnih površina bio je predviđen Planom kvaiteta vazduha za period od 2018. do 2023. godine u cilju unapređenja postojećih i povećanja procenta zelenih površina u gradu.

Foto screenshot dela Plana kvaliteta vazduha

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime