- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Škole treba da budu bezbedna mesta za sve, poručeno na skupu prosvetnih...

Škole treba da budu bezbedna mesta za sve, poručeno na skupu prosvetnih radnika u Užicu

- REKLAMA -

Škole treba da budu bezbedna mesta za nastavnike i đake, da je nasilje  u školama otišlo predaleko, da su ovom društvu i sistemu potrebne promene zbog učestalog nasilja u školama, kao i da se administracijom, popunjavanjem papira nasilje u školama ne rešava, neke su od poruka koje su danas poslate sa protesta prosvetnih radnika u Užicu. Ovo je jedan od 47 skupova koji su danas organizovani širom Srbije. Protestni skup protiv nasilja u školama u Užicu organizovao je odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predsednik užičkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i član glavnog odbora Unije Branko Nikolić je istakao da je nasilje poprimilo katastrofalne razmere, jer su dugi niz godina nefunkcionalne borbe protiv nasilja, tri prethodne nepotpune školske godine zbog korone, učinile sada kada su deca zajedno u školi da neke stvari akumuliraju, polako se šire i eksplodiraju.

  • Ne stidim se da posle skoro 30 godina u učionici kažem da sam  u nekom trenutku u nekom odeljenju imao problem. Mislim da je velika većina  koja je došla ovde slično doživela. Takođe mislim da nema nastavnika koji nije doživeo neki oblik nasilja. Ne možemo zaboraviti i drugu vrstu nasilja, nasilje između učenika, rekao je on i dodao da slučajeva nasilja ima više nego što izađe u medije, ali da ima i nastavnika koji ćute i ne govore o nasilju koje su pretrpeli.

Nikolić je podsetio i na slučaj koji se pre tri godine dogodio u Užicu kada je jedan učenik fizički nasrnuo na nastavnika, a dvema nastavnicama pretio i nakon mesec dana je uhapšen, što se prema njegovim rečima, ne bi desilo da nije bilo pritiska prosvetnih radnika.

Količina i učestalost nasilja u školama su zabrinjavajući i zahtevaju hitne mere kojima će se nastavnici zaštiti i dobiti status službenih lica. Takođe potrebna je  i izmena propisa za suzbijanje nasilja u školama, poručeno je sa skupa prosvetnih radnika u Užicu.

Predsednik Sindikata Umetničke škole Užice Vesna Aćimović Panić  je navela da se iznad svega kao ljudsko biće oseća poraženo u svemu ovome  što im se dešava.

  • Obrazovni sistem bi trebalo da bude stub svakog društva, od njegove razvijenosti zavisi i razvijenost države. Naše obrazovanje je u teškoj situaciji. Prvenstveno bi trebalo da se povrati autoritet nastavnika, da se kriteirijumi ocenjivanja pojačaju, da se pravilnici koriguju, da se nastavnik zaštiti, rekla je Aćimović Panić.

Očekivanja prosvetnih radnika od ovog skupa nisu velika, ipak smatraju da treba da se čuje njihov glas. Nužno je da javnost, roditelji i učenici znaju da su prosvetni radnici izašli na skup kako zbog njih, tako i zbog ostalih, jer škole treba da budu bezbedna mesta za sve, poručila je predsednik Sindikata u Medicinskoj školi Marija Nikolić.

  • Mislimo da je nasilje stvarno otišlo predaleko. U našoj školi nemamo mnogo problema i žao nam je što neke škole gde imaju mnogo više evidentiranog nasilja, nisu izašli u velikom broju, ali se nadamo da će nam se danas ovde pridružiti. Verujem da će se sve ovo dati sliku javnosti da želimo da se nešto promeni što se tiče nasilja, rekla je Nikolić.

I i Požegi je na Trgu slobode održan protest prosvetnih radnika povodom učestalog nasilja u školama.

Obrazovanje je pod znakom pitanja. Stanje u našim školama odraz je stanja u našem društvu. Država ne ulaže u obrazovanje, obesmišljava prosvetnu struku i degradira položaj prosvetnih radnika u društvu. Učenici nisu motivisani da nešto nauče, a nastavnici nisu motivisani da prenesu znanje, kaže se između ostalog jednom delu proglasa Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji je okupljenima pročitala Vesna Aćimović Panić predsednik Sindikata Umetničke škole.

Protest užičkih prosvetnih radnika zbog nasilja u školama

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime