- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Sertifikat Evropske energetske nagrade dodeljen Užicu

Sertifikat Evropske energetske nagrade dodeljen Užicu

- REKLAMA -

Grad Užice dobitnik je sertifikata Evropske energetske nagrade.Evropska energetska nagrada predstavlja sistem upravljanja i nagrađivanja opština i regiona. Ova nagrada obezbeđuje podsticaj opštinama da ojačaju svoje aktivnosti zaštite od klimatskih promena.

  • Užice se zalaže za održivi razvoj svojih urbanih prostora, a posebno na upravljanje energijom i efikasno korišćenje prirodnih resursa kroz unapređenje energetske efikasnosti, kako javnih tako i individualnih objekata, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević posle preuzimanja sertifikata Evropske energetske nagrade, koji predstavlja potvrdu ispunjenosti uslova definisanih kriterijumima te asocijacije i Evropske unije.

Prema rečima gradonačelnice, grad Užice sledi svoju viziju da postane uzor za napredne, održive srpske gradove koji pružaju visok kvalitet života.

  • Grad je pokazao jasnu političku volju za akcijom, pridruživši se Evropskoj energetskoj nagradi, obavezujući se tako na kontinuirani ciklus poboljšanja u upravljanju energijom. Energetska i klimatska politika Užica i sve srodne aktivnosti doprinose poboljšanju kvaliteta života za građane Užica. Osim energetske sanacije javnih objekata značajna su ulaganja i u sufinansiranje energetske sanacije individualnih objekata na teritoriji grada. Projektom energetske sanacije školskih objekata grad osim što dobija energetski unapređene objekte, dobija edukovane roditelje i učenike o značaju energetske efikasnosti, a samim tim i poverenje građana za ostvarivanje zajedničkog cilja: unapređenje životne sredine kroz održivo upravljanje energijom.

Foto: Grad Užice

Gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić govorila je o merama koje se u gradu realizuju u poslednjih nekoliko godina uz stalno unapređenje i uvećanje izdvajanja za te namene.

Gradonačelnica Užica je i ovom prilikom istakla značaj pridruživanja Užica Evropskoj energetskoj nagradi i izrazila nadu da će grad imati podršku i u narednim velikim projektima koji će doprineti daljem unapređenju kvaliteta vazduha i energetske efikasnosti. To su pre svega izgradnja najveće kotlarnice koja bi zamenila jedinu preostalu kotlarnicu na mazut u sistemu Gradske toplane u centru grada, kompletna energetska sanacija dve srednje škole u centru grada i škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i nekoliko školskih objekata u seoskim naseljima, kao i rekonstrukcija grejnog sistema Narodnog pozorišta u samom centru grada.

Evropska energetska nagrada (eea) je sistem upravljanja i nagrađivanja kvaliteta za opštine i regione. Sistem pruža podršku lokalnim nadležnim organima u planiranju i sprovođenju delotvornih mera praktične energetske politike vezane za klimatske promene. Nagrađivanje u okvirima Evropske energetske nagrade obezbeđuje podsticaj opštinama da ojačaju svoje aktivnosti zaštite od klimatskih promena.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime