- REKLAMA -
9.2 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje SEPA: Niske koncentracije na Zlatiboru, ali suzbijte korovske vrste

SEPA: Niske koncentracije na Zlatiboru, ali suzbijte korovske vrste

- REKLAMA -

Obratite pažnju na suzbijanje korovskih vrsta, preporučili su Opštini Čajetina iz Agencije za zaštitu životne sredine saopštavajući rezultate merenja alergenog polena kod auto- kampa na Zlatiboru tokom prve sedmice avgusta kada na planini nisu zabeležili visoke koncentracije aeropolena alergenih biljaka koji mogu izazvati alergijske reakcije kod osetljivih.

Foto screenshot

Prema kalendaru SEPA, korovi cvetaju od polovine jula do novembra.

Koncentracije korova i pojedinih trava tokom avgusta mogu zadavati muke osetljivim, najviše korovska biljka ambrozija koja cveta od jula do oktobra.

Rezultati merenja prethodnih godina su ukazivali da su na Zlatiboru bile niske koncentracije polena ambrozije u vazduhu, zbog čega su iz Agencije za zaštitu životne sredine preporučivali alergičnim osobama boravak na toj planini, vazdušnoj banji, u zapadnoj Srbiji.

SEPA u okviru državne mreže monitoringa od februara do novembra prati koncentracije alergenog polena u vazduhu 24 biljne vrste u blizu 30 mernih mesta Srbije.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.2 ° C
9.2 °
9.2 °
78 %
1.4kmh
94 %
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime