- REKLAMA -
26 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Manojlović: Sedam dana novom sazivu skupštine da tehnički obradi narodnu inicijativu

Manojlović: Sedam dana novom sazivu skupštine da tehnički obradi narodnu inicijativu

- REKLAMA -

Direktor za kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović dao je danas rok od sedam dana novom sazivu Skupštine Srbije da tehnički obradi narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja bora i litijuma, koju je taj pokret parlamentu predao u maju i za koju je prikupljeno više od 38.000 potpisa.

On je novinarima ispred Skupštine rekao da je istekao zakonski rok od 30 dana da Parlament proveri validnost prikupljenih potpisa i najavio da će ukoliko oni ne budu provereni za sedam dana, uputiti žalbu Ustavnom sudu.

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Djordjević kazala je da je “nauka prepoznala da su rudnici litijuma posebno pogubni po životnu sredinu i zdravlje” i da se zbog toga otvaraju u nenaseljenim mestima i u pustinjskim predelima i da na takvim lokacijama postoji sedam ili osam rudnika u celom svetu.

“U Srbiji se razmatra više od deset rudnika litijuma u plodnoj i vodnoj zemlji”, naglasila je ona i istakla da je Jadar bogat kvalitetnim podzemnim vodama i da je u tom kraju danas sve plodno i rodno, iako je suša u većem delu Srbije.

Djordjević je istakla da su stotine uglednih naučnika i akademika podržali narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora i ponovila zahtev parlamentu da razmotri tu inicijativu.

Aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Zlatko Kokanović kazao je da je današnji zahtev “zadnji vid legalne borbe”.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
26 ° C
26 °
26 °
28 %
3.6kmh
20 %
Čet
25 °
Pet
27 °
Sub
27 °
Ned
25 °
Pon
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime