- REKLAMA -
26 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje RFZO će obezbediti lek za bebu pozotivnu na spinalnu mišićnu atrofiju

RFZO će obezbediti lek za bebu pozotivnu na spinalnu mišićnu atrofiju

- REKLAMA -

U okviru projekta skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) koji se sprovodi u GAK “Narodni front”, otkriven je prvi slučaj te bolesti kod bebe. Rukovodilac studije izvodljivosti neonatalnog skrininga za SMA Miloš Brkušanin rekao je da je rana dijagnoza ključna, jer su veće šanse da se bolest stavi pod kontrolu.

Od 12. aprila, kada je počeo da se spovodi neonatalni skrinig, testirano više od 1.700 beba, a kod 1.718 bebe je otkriven prvi pozitivan rezultat na spinalnu mišićnu atrofiju.
RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremenog početka terapije za bebu kojoj je u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Univerzitetska dečija klinika je 25. jula dostavila zahtev RFZO-u za lečenje bebe obolele od SMA, a bolest je dijagnostifikovana u okviru, akcionog plana neonatalnog pregleda koji se od aprila meseca sprovodi u Ginekeloško – akušerskoj klinici „Narodni Front“, kaže Škodrić.

- Advertisement -
IZVORTANJUG
- REKLAMA -
Užice
few clouds
26 ° C
26 °
26 °
28 %
3.6kmh
20 %
Čet
25 °
Pet
27 °
Sub
27 °
Ned
25 °
Pon
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime