- REKLAMA -
21.6 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Resorno ministarstvo i grad Užice rade na oživljavanju užičkih sela

Resorno ministarstvo i grad Užice rade na oživljavanju užičkih sela

- REKLAMA -

Ministarstvo za brigu o selu i grad Užice su kroz zajedničke projekte, realizovane sa ciljem da se užička sela ožive i u njima unaprede sadržaji neophodni za kvalitetniji život meštana, u protekle dve godine uložili oko 10 miliona dinara. Miholjski susreti sela, kupovina seoskih kuća i nabavka minibusa projekti su realizovani tokom 2021. i 2022. godine, a zahvaljujući izuzetnoj saradnji u ovoj godini očekuje se nastavak započetih projekata i relaizacija novih.

Foto: Grad Užice

Prvi Miholjski susreti sela održani su u Kremnima uz učešće 23 sela sa 250 učesnika i oko 800 posetilaca.

  • Potvrda da je ova manifestacija opravdala sva očekivanja stigla je prošle godine kada je broj učesnika porastao na oko 500, a posetilaca na više od 1 500 tokom drugih susreta održanih u Lunovom selu, kaže pomoćnica gradonačelnice Užica Mirjana Radivojčević.

Foto: Grad Užice

Jednako važan je i projekat realizovan tokom 2022. godine, vezano za nabavku minibusa za potrebe prevoza seoskog stanovništva.

  • Zahvaljujući sredstvima u iznosu od 5,5 miliona dinara koje je opredelilo Ministarstvo za brigu o selu i 1,4 miliona dinara koliko je iznosilo učešće grada nabavljen je minibus, koji je u prethodnih nekoliko meseci korišćen za prevoz dece iz seoskih škola. Učenici osnovnih škola iz Ravni, Volujca, Karana, Ribaševine, Lunovog Sela, Drežnika, Nikojevića organizovano su posetili Narodni muzej Užice i to će u narednom periodu biti omogućeno i ostalim učenicima iz svih seoskih škola. Pored muzeja deca će obilaziti i ostale ustanove kulture i važne istorijske i turističke lokalitete na području grada Užica. Pored toga ovaj minibus biće na raspolaganju i svim ostalim meštanima za organizovan prevoz u skladu sa njihovim potrebama.

Foto: Grad Užice

Pomoćnica gradonačelnice posebno ističe značaj programa koji se odnosi na kupovinu seoskih kuća uz napomenu da su u protekle dve godine sredstva za ovu namenu dobile dve porodice iz Užica. Jedna je kuću kupila u Staparima, a druga u Kamenici.

Foto: Grad Užice

Uporedo sa aktivnostima i planiranim sredstvima za relaizaciju pomenutih projekata u ovoj godini grad će aplicirati i za nove, koje je Ministarstvo za brigu o selu najavilo i koji se odnose na adaptaciju ili rekonstrukciju domova kulture i zadružnih domova. Oko 155 miliona dinara ministarstvo je opredelilo za ovaj program koji će seoskom stanovništvu približiti zdravstvenu zaštitu, administrativne usluge, kulturne sadržaje i obezbediti prostor za socijalizaciju i društveni život. Planirano je da se u objekte koji se adaptiraju ili rekonstruišu smeste ambulanta sa apotekom, opštinski/poštanski šalter, sala bioskopskog tipa sa pozornicom, klub za mlade sa internet ćoškom i klub za penzionere.

U narednom periodu odrediće se sela u kojima je moguće ralizovati ovakava projekat sa kojim će grad konkurisati kod Ministarstva za brigu o selu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
59 %
1.8kmh
90 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
19 °
Čet
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime