- REKLAMA -
32.7 C
Užice
Početna EKO UEko Rekordna isporuka toplotne energije tokom grejne sezone, tokom leta sanacije

Rekordna isporuka toplotne energije tokom grejne sezone, tokom leta sanacije

- REKLAMA -

JKP Gradska toplana je isporučila tokom grejne sezone rekordnih 149 kilovat časova po metru kvadratnom toplotne energije što je, prema navodima direktora Branka Filipovića, rezultiralo potrošnjom od 5,1 milion normalnih kubika gasa, 2 300 tona mazuta i 180 tona peleta.

Filipović je naveo za Radio Lunu da je grejna sezona u Užicu protekla relativno mirno, bez većih tehničkih problema, dok su usputni relativno brzo i lako bili sanirani.

Gradska toplana je do 1. maja bila u pripravnosti, dok je poslednji grejni dan bio 22. april.

–  Energenata je bilo, ali će u sećanju ostati nestabilnost na tržištu energenata i cene koje su nas zadesile mimo svih načih očekivanja. Trenutno čekamo situaciju za sledeću grejnu sezonu, ne može se pretpostaviti na osnovu ranijeg iskustva koja će cena biti i šta će se dešavati, dodao je Filipović dodavši da ugovore oko energenata potpisuju u letnjem periodu.

Vlada privremeno ograničila cene gasa i smanjila granične vrednosti primarne potrošnje energije

Tokom leta, iz JKP Gradska toplana najavljuju sanacije kako bi od 1. oktobra bili spremni za novu grejnu sezonu.

–  Zamenićemo sve one deonice toplovoda koje su pokazale neke nedostatke u grejnoj sezoni kao što je raskrsnica Vojvode Maslaća i Druge proleterske, plato ispred Topličke, priključak za S soliter. Preventivno je u planu da se menja deonica na platou ispred Narodnog pozorišta. Planirano je da se nastavi automatizacija toplotnih podstanica i njihovo sređivanje, zoniranje toplovoda zaparnom armaturom i servisiranje njima, napomenuo je Filipović.

Više od 250 toplotnih podstanica je u sistemu daljinskog grejanja JKP Gradske toplane

JKP Gradska toplana ima 12 postrojenja, devet gasnih, dva na drvni pelet i jednu kotlarnicu na mazut.

Foto screenshot Program poslovanja za 2022. godinu JKP Gradska toplana

Pelet nabavljaju na tenderu od raznih dobavljača, uglavnom van granica Zlatiborskog upravnog okruga, ali domaće proizvode koji zadovoljavaju potrebe Gradske toplane za kvalitetom i ispunjavajem ekoloških standarda.

Blok Zlatibor, drugu po veličini i jedinu na mazut kotlarnicu JKP Gradske toplane, podsetimo, planiraju da ugase izgradnjom postrojenja na gas, kapaciteta 36 megavata, na prostoru između Autobuske i Železničke stanice na Međaju.

Direktor JKP Gradska toplana je podsetio da bi firma PEM do leta trebalo da izradi projektno – tehničku dokumentaciju.

Do leta kompletna dokumentacija za infrastrukturni most i kotlarnicu na Međaju

–  Ostalo zavisi od investitora, Grada, i od finansija u državi, a rekao bih, i šire, napomenuo je Filipović pojasnivši da projekat Međaj predviđa rad u pet faza.

–  Radi se o izgradnji kotlarnice, toplovoda, infrastrukturnog mosta, elektro trafo stanice i merno- regulacione stanice. To je jedan od većih projekata koje je JKP Gradska toplana ikad i izvodila. Podrazumeva izgradnju postrojenja koje će preuzeti sav konzum kotlarnice Blok Zlatibor, koji će konvertovati deo konzuma sa pare na toplu vodu i omogućiti dalju toplifikaciju grada, dodao je direktor Gradske toplane.

Blok Zlatibor mazutom zagreva blizu 130 000 kvadratnih metara površine(što je oko 30, 9 odsto ukupne grejane površine), odnosno oko 2 200 fizičkih lica, prema ranijim navodima Filipovića.


Toplana zagreva blizu 420 hiljada metara kvadratnih

–  Iz sistema daljinskog grejanja JKP Gradske toplana Užice, toplotnom energijom se snabdeva 5.872 stana grejane površine 311.680 m2, povlašćenih kategorija 29 korisnika sa 41.435 m2 i 445 korisnika poslovnog prostora sa 61.604 m2, bazen kao specifični korisnik po ekonomskoj ceni sa 3.458 m2, tj. greje se ukupno 418.177 m2 (6.353 korisnika), piše u Programu poslovanja JKP Gradska toplana za 2022. godinu, dokumentu koji je usvojen na 15. sednici Skupštine grada Užica krajem prošle godine, uz napomenu da je tokom 2022. godine planirano priključenje novih korisnika za 1.861 m2 stambenog i poslovnog prostora.

Direktor Gradske toplane je istakao da su građani Užica dobre platiše i da uglavnom redovno izmiruju svoje obaveze prema tom javno komunalnom preduzeću.

–  Naplata je preko 93 odsto, ali je gorak ukus tih sedam odsto ljudi koji ne plaćaju redovno, koji imaju dug oko 160 miliona dinara. Ono godinama stoji, otprilike, na istom nivou, ne smanjuje se, ne povećava i vrlo se teško naplaćuje, dodao je Filipović.

Do kraja godine traje akcija Užice čistiji grad i prijava za priključenje na gasovodnu mrežu AD Užice- gas po ceni od 540 evra sa uračunatim PDV-om, sa mogućnošću otplate na 24 mesečne rate (Foto screenshot Program poslovanja JKP Gradska toplana za 2022. godinu)


Podsetimo, članovi Gradskog veća Užica su na 82. sednici, u decembru prošle godine, usvojili zahtev JKP Gradska toplana za povećanjem cena usluga grejanja u proseku za devet odsto, ali su nakon 83. sednice iz Grada najavili da će nove cene grejanja u JKP Gradska toplana u Užicu primenjivati od 1. juna 2022. godine.

Cene energenata, kako su tada predočili, bile su glavni razlog za skuplje grejanje pošto u ceni njegovog koštanja učestvuju sa 70%.

Drvoseče ne mogu poseći koliko mogu prodati, cena po metru oko 8.500 dinara

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.7 ° C
32.7 °
32.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Pet
33 °
Sub
33 °
Ned
28 °
Pon
25 °
Uto
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime