- REKLAMA -
37.5 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Filipović: "Poskupljenje grejanja je bila neminovnost"

Filipović: “Poskupljenje grejanja je bila neminovnost”

- REKLAMA -

Posle pune tri godine koliko se nije menjala cena usluge isporuke toplotne energije, rukovodstvo JKP Gradska toplana Užice bilo je prinuđeno da zatraži uvećanje cene za 9 odsto.

Direktor JKP Gradska toplana, Branko Filipović, rekao je za sajt Grada Užica da je poskupljenje bilo neminovno zbog varijabilnih troškova, odnosno cena energenata koje u strukturi ukupnih troškova toplane utiču sa oko 70 odsto.

Cene gasa, struje, peleta su na istorijskom maksimumu, dok su cene mazuta i prevoza prešle procenat od 30 odsto maskimalno očekivanih. Sagledavajući sve činjenice  bilo je neophodno doneti odluku o poskupljenju kako ne bi ugrozili likvidnost preduzeća i eventualno pozitivno poslovanje toplane, a ne odričući se kvaliteta usluge koju pružamo. Zadržavanje trenutnih cena grejanja ugrozilo bi poslovanje preduzeća koje bi na kraju poslovne godine iskazalo gubitke. Likvidnost preduzeća bila bui ugrožena i preduzeće bi imalo probleme u nabavci mazuta koji plaća avansno uz rabat i gasa koji plaća u valuti od 15 dana, a samim tim bila bi ugrožena isporuka toplotne energije korisnicima, kaže Filipović.

Filipović dodaje da se Užice navedenim poskupljenjem približno izjednačilo sa opštinama u okruženju kao što su Bajina Bašta, Nova Varoš, Prijepolje i Kosjerić, ili Beograd koji ima znatno blažu klimu od Užica i regiona.

Ove cene, koje nisu menjane u poslednje tri godine, uvećane su u proseku za 9%, tako da će sada, na primer vlasnici stambenog prostora, plaćati 108,97 dinara bez PDV-a po m2 umesto dosadašnjih 99,6 dinara. To znači da će po novom cenovniku za stan od 50 kvadrata, za koji se plaća usluga po metru kvadratnom, cena biti uvećana za nepunih 500 dinara mesečno i sa PDV -om iznosiće 5 993, 4 dinara, dodaje Filipović.

Iz JKP “Gradska toplana”  Užice poručuju korisnicima da će biti zadržan trend ulaganja u postrojenja, toplovode i opremu, jer kako navode, samo ispravna i tehnološki savremena oprema može zadovoljiti ekološke norme i pružiti odgovarajući kvalitet usluge  po najnižim cenama.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
37.5 ° C
37.5 °
37.5 °
20 %
1.9kmh
2 %
Pet
38 °
Sub
26 °
Ned
20 °
Pon
20 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime