- REKLAMA -
3 C
Užice
Početna Istražujemo UEko Raković Radivojević: Bezbednost građana Užica mora biti na pravom nivou

Raković Radivojević: Bezbednost građana Užica mora biti na pravom nivou

- REKLAMA -

Nakon eksplozije u Krčagovu pokrenut predistražni postupak


Najvažnije mi je da mi majka izađe iz bolnice i da bude dobro, kaže za Radio Lunu Borko Žeravčić. Nije bio u subotu veče u prostorijama stana u Krčagovu u trenutku eksplozije i požara.

Zbog opekotina trećeg stepena, Borkova majka je poslata u Beograd na Vojnomedicinsku akademiju.  Njeno zdravstveno stanje je, kažu, stabilno.

Spasili su je komšije i vatrogasaci, brzom reakcijom.

Gledali smo kako žena gori i nije nam bilo dobro. Vode nismo imali dovoljno u momentu da je poprskamo, priča komšija Aleksandar Ristanović.
Ovo je strašno. Od subote ne spavamo, dodaje komšinica.

Rekacija nadležnih nije bila brza ni na vreme, složno tvrde stanari te dvospratnice i okolnih zgrada u ulici Miloša Obrenovića. Mesec i po dana su, kažu, ukazivali nadležnima da se iz kanalizacionih otvora i šahti oseća gas.

Na gasovodnu mrežu nije priključena zgrada pod brojem tri u kojoj je u subotu u 18 časova došlo do eksplozije i požara.

Gde curi?

 

Užice gas je u nedelju počeo sa kopanjem tražeći uzrok kvara i izvor curenja gasa, ali i dalje bez uspeha.

Detektuju gas u kanalizaciji

 

–    Metan je detektovan i u ventilaciji i u kanalizaciji, tvrdi tehničko lice, zaposlen u AD Užice-gas Danilo Stanković navodeći da se utvrđuje da li je i gde došlo do kontakta kanalizacije i cevovoda Užice-gasa.

Krčagovo se, inače, snabdeva gasom sa merno regulacione stanice na Senjaku.

–    Mi smo segmentirali mrežu od vrha Dovarja do početka kasarne. Mreža je 500 metara dužine. Gasovod koji prolazi trotoarom kroz Miloša Obrenovića je napravljen pre deset godina. Ta mreža je u upotrebi, niko nije kopao na njoj da se nešto desi. Mi smo reagovali, priča Stanković.

–     Pre mesec dana je trebalo to da uradite, odgovaraju građani, vidno uznemireni.

Građani: Zašto se na vreme nije reagovalo?

–  Prva i jedina prijava Užice-gasu je bila 21. novembra iz stana koji je priključen na gas iz susedne zgrade, odgovara Stanković iz AD Užice-gas.

–  U petak smo, dodaje, počeli da radimo.

Stanković je odrično odgovorio na pitanje Radio Lune da li su radovi oko sportske hale mogli biti uzrok pojave gasa na nepredviđenim mestima.

 

–   Gas, metan nije detektovan u količinama koje bi bile ozbiljne. Nismo mogli da zaustavimo gas zbog toga. Ne može se na osnovu prijave gasiti pola grada, navodi Stanković poručivši da su zgrade bezbedne zbog obustave isporuke gasa.

Ne misle tako stanari okolnih zgrada. Nisu dobili odgovor zašto se nije reagovalo 22. novembra. Nisu zadovoljni ni reakcijom upravnika zgrade.

–   Nesreća je mogla biti sprečena. Zvali smo upravnika 40 puta, dolazio je dva puta. Odgovor je bio rešićemo. Evo kako je rešeno, priča Aleksandar Ristanović.

Stanarka iz Miloša Obrenovića broj jedan je komunalnom inspektoru i Gradskoj upravi predala predstavku, prijavu da se u njenom stanu i oko njega oseća gas, navodi gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Komunalni inspektor je, dodaje, naložio šta treba da uradi upravnik te zgrade.

–   Upravnik je trebalo, u dogovoru sa organizacijom koja se bavi ispitivanjima gasa, da izađe na teren i utvrdi činjenično stanje. Gradsko rukovodstvo je preuzelo sve što je bilo u našoj nadležnosti i ingerenciji, objašnjava gradonačelnica.

Na predlog komšija, gradonačelnica Užica je navela da će lokalna samouprava obezbediti smeštaj i da će novčano pomoći Borku i njegovoj majci.

Zgrada u kojoj su živeli, po rečima gradonačelnice, biće vraćena u prvobitno stanje. JKP Bioktoš i JP Stan od ponedeljka saniraju oštećene prostorije zgrade o trošku Užice-gasa.

Isporuka gasa do krajnjih potrošača u naselju je obustavljena nakon eksplozije.

–   Grad je morao da obezbedi kovid bolnicu na alternativno grejanje i uspeli smo. U roku od ti, četiri sata 25 grejnih tela je stiglo u kovid bolnicu tako da pacijenti nisu bili ugroženi što se tiče grejanja. Istovremeno, u dva vrtića su pokrenuti stari kotlovi na mazut, objašnjava Jelena Raković Radivojević.

Gas je od ponedeljka ponovo u upotrebi u kovid bolnici, vrtićima i u pojedinim ulicama u Krčagovu.

I to je bezbedno, prema informacijama iz Užice gasa, dodaje gradonačelnica poručivši da će gas u potpunosti biti isporučen nakon procene stručnih lica.

Tokom eksplozije su i tri osobe zadobile lakše telesne povrede i na kućnom su lečenju.

– Ovo što se ovde desilo se više ne sme ponoviti u gradu Užicu. Bezbednost građana Užica svakog trenutka mora biti na pravom nivou. Nijednog trenutka niko od građana Užica ne sme biti ugrožen, poručuje gradonačelnica Užica.

Inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova su u nedelju na terenu izvršili uviđaj i predali izveštaj tužilaštvu. Osnovno javno tužilaštvo u Užicu je pokrenulo predistražni postupak kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima se dogodila eksplozija u stanu zgrade u Krčagovu.

 

 

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
3 ° C
3 °
3 °
60 %
2.1kmh
0 %
Pon
4 °
Uto
10 °
Sre
14 °
Čet
17 °
Pet
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime