- REKLAMA -
1.9 C
Užice
Početna Srbija i region Prvo izvlačenje u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 14. oktobra

Prvo izvlačenje u nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 14. oktobra

- REKLAMA -

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će u subotu, 14. oktobra, biti održano prvo izvlačenje dobitnika stanova u okviru drugog kruga nagradne igre Uzmi račun i pobedi.

Mali je na konferenciji za novinare, koja je održana u Palati Srbija, rekao da je ova nagradna igra pokazala veoma dobre rezultate, jer se veliki broj građana odlučio da u njoj učestvuje, navodeći da se više od milion građana prijavilo u aplikaciji i poslalo više od 217 miliona računa.

On je napomenuo da u nagradnoj igri učestvuju svi računi, kako oni iz prvog kruga, tako i oni poslati nakon toga, iznevši podatak da se oko 800.000 računa u proseku šalje svaki dan.

Drugi krug kreće 14. oktobra, kada imamo prvo izvlačenje, nakon toga biće još četiri. Poslednje izvlačenje biće u subotu, 11. novembra, kada ćemo izvući dobitnike poslednja dva stana u Beogradu, precizirao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, ovim pokazujemo koliko je važno da se zajedno borimo protiv sive ekonomije i da se putem sistema e-faktura i e-fiskalizacije, koje smo uspešno uveli, zalažemo za bolje i uređenije javne finansije.

Mali je ocenio da je ova nagradna igra značajna i za fiskalni sistem Srbije, budući da što su nam uređenije finansije, to nam je budžet veći i imamo više novca za povećanje plata i penzija, za jednokratna davanja i za izgradnju auto-puteva, bolnica, škola.

Veoma je važan podatak da je ukupan promet sa svih računa koji su do sada poslati oko 226 milijardi dinara, a da je prosečan iznos po računu 1.046 dinara, naglasio je on i dodao da ukupan porez na računima koji su do sada prikupljeni preko igre iznosi 32 milijarde dinara.

Najvažnije je to što je postignut uspeh u podizanju svesti građana da je bitno uzeti fiskalni račun od prodavca, naglasio je Mali i napomenuo da je usvojena Strategija za borbu protiv sive ekonomije od 2023. do 2025. godine, da imamo rekordan broj zaposlenih i da borba na tržištu rada protiv sive ekonomije daje efekte.

Potpredsednik Vlade se osvrnuo i na mere koje pokazuju koliko država brine o standardu građana, navodeći da već imamo povećanje plata od 5,5 odsto u javnom sektoru za prosvetare, medicinske sestre i tehničare, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite.

Takođe, kako je najavio, od 1. oktobra ide i povećanje penzija za dodatnih 5,5 odsto, a krajem novembra ili početkom decembra penzioneri će dobiti po 20.000 dinara finansijske podrške.

Mali je podsetio i na to da će se u ponedeljak, 25. septembra, krenuti sa isplatama od po 10.000 dinara, za oko 1,1 milion dece starosti do 16 godina.

Ta pomoć, povećanje penzija i plata, upravo zavise od našeg uspeha u borbi protiv sive ekonomije i ova nagradna igra je dosta toga uradila da se podigne svest građana koliko je važno da uzimamo fiskalni račun i da se na takav način borimo za uređeniju Srbiju, ocenio je on.

Pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Srbije Saša Dulić istakao je da su organizatori pokazali da može da se organizuje nagradna igra preko mobilne aplikacije, i odagnali predrasude da u njoj ne mogu da učestvuju stariji sugrađani.

Prema njegovim rečima, ovo je prva mobilna aplikacija u Srbiji koja je, samo deset dana od dana lansiranja, imala milion preuzimanja na sve tri platforme, što je više nego sve ostale aplikacije.

On je objasnio da je u prethodnom periodu aplikacija značajno unapređena i da je sada skeniranje računa mnogo efikasnije i brže.

U prvom krugu smo imali pola onih koji su uneli račune ručno, a pola putem skeniranja koda. Sada se taj procenat povećao na 80 odsto onih koji skeniraju, precizirao je Dulić, navodeći da to upućuje na to da će u drugom krugu biti više računa nego u prvom.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov rekao je da je ova nagradna igra važan mehanizam za podizanje svesti i edukaciju građana zašto je važno plaćati porez i raditi na suzbijanju sive ekonomije.

Više od četvrtine građana traži fiskalni račun zbog nagradne igre, a broj onih koji smatraju da siva ekonomija nije opravdana stalno raste i ove godine dostiže procenat od 76 odsto, podvukao je Atanasov.

On je pozdravio usvajanje Programa za suzbijanje sive ekonomije, koji daje jasan pravac institucijama za dalje sistemske reforme i prioritete.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
1.9 ° C
1.9 °
1.9 °
84 %
1.4kmh
90 %
Uto
2 °
Sre
4 °
Čet
3 °
Pet
3 °
Sub
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime