- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Srbija i region Protestni skup po 25. put: Formiranje građanske opozicije i jedne kolone dobar...

Protestni skup po 25. put: Formiranje građanske opozicije i jedne kolone dobar znak (AUDIO)

- REKLAMA -

Na 25. protestnom skupu Užice protiv nasilja 26. oktobra uveče u Užicu i Milan Turanjanin, osnivač grupe građana Izbor za našu opštinu i Zeleno – levog fronta, odbornik u dva mandata u Skupštini opštine Stara Pazova.

Ta opština, sa više od četiri milijarde dinara godišnjeg budžeta, kako je naveo Turanjanin, vredi za jednu od najperspektivnijih i najbogatijih opština u Srbiji.

  • Međutim, iako imamo tolika sredstava, mi nemamo ni kanalizaciju završenu, nemamo čistu vodu za piće, nemamo rešen javni prevoz, nemamo rešeno prečišćavanje kanalizacionih voda(kao što kod nas ide u Dunav, tako i kod vas u Đetinju, direktno bez prečistača), ali ono što imamo je Jovanjica, najveća plantaža kanabisa u ovoj Evropi, rekao je Turanjanin istakavši da inspektori koji su razotkrili plantažu trpe posledice jer su revnosno radili svoj posao.

Poručio je građanima da 17. decembra izađu na izbore.

  • Ako ih bude, izbori još nisu raspisani, podsetio je potpredsednik Demokratske stranke i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije prof. dr Branimir Jovančićević, ocenivši i da će potencijalno pomeranje datuma izbora zavisiti od toga šta će dnevni rejting Vučiću(predsednik Srbije) da pokaže.

Danas: Vanredni lokalni izbori u 66 gradova i opština

Jovančićević, poreklom Užičanin, na protestnom skupu se osvrnuo na život u Užicu u poslednjih četrdeset godina, podsetivši i na projekte, završene u vreme kada je demokrata Jovan Marković bio gradonačelnik Užica, od 2008. do 2012. godine.

  • Stiče se utisak da danas nismo ni svesni koliko je to zapravo bilo dobro u poređenju sa ovim što danas imamo. Danas smo dovedeni u situaciju da se, zapravo, borimo za jedan sasvim normalan, običan politički život, da se borimo za to da nam opstane jedan normalan politički sistem parlamentarne demokratije. Ukoliko bi se desilo da vlast Aleksandra Vučića jača u narednom periodu, možemo slobodno da očekujemo da će parlamentarna demokratija biti ukinuta i da će Srbija imati politički sistem kakve imaju države bivšeg Sovjetskog saveza, rekao je Jovančićević ocenivši da je politički sistem u Srbiji nalik onom u Rusiji, pod vlašću Vladimira Putina, ili sistemu u Belorusiji, pod vlašću predsednika Aleksandra Lukašenka.

Sa ozvučenja 25. protesta Užice protiv nasilja čula se i pesma Samo da rata ne bude. Ni ove sedmice nije bilo zajedničke protestne šetnje centralnim gradskim ulicama.

Prema navodima Jovančićevića, Evropa je danas najbolji i najuređeniji deo planete zemlje stoga i, kako je dodao, jedini politički pravac kojem Srbija treba da teži. 

  • Srbija je deo Evrope. (…) Evropa je tu, na nekih svega 400 kilometara od Užica je Mađarska, rekao je Jovančićević ukazujući na neophodnost definisanja političkog pravca.
  • Ako bismo težili zemljama zapadne Evrope i vrednostima koje danas ima Evropska unija, bili bismo na pravom putu. (…) Nikako ne bismo smeli da se okrenemo ka konzervativnom istoku, poručio je Jovančićević, inače redovni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Radnje kineskih partnera Srbije i investitora u Boru, Majdanpeku, okolini Zrenjanina, Smederevu opisao je kao zločine pojasnivši da ugrožavaju živote i zdravlje građana.

Prema navodima Jovančićevića, autokratija i diktatura su na visokom nivou u Srbiji. Kako je napomenuo, ugrožene su i ljudske slobode i demokratija u Srbiji.

–  Ovog puta moramo da napravimo 6. oktobar. (…) Moramo sprovesti lustraciju i učiniti sve da te ljude potpuno sklonimo iz političkog i društvenog života i mnoge od njih da pohapsimo, rekao je Jovančićević.

On je kazao da je neophodno da na izborima, 17. decembra, započnu sa procesom demontaže sistema Aleksandra Vučića.

  • Zbog toga je formiranje ove građanske opozicije i jedne kolone dobar znak i uliva nadu jer je to, politički gledano, ono najbolje što u ovom trenutku Srbija ima. To su te političke stranke koje mogu da obezbede neku sasvim drugačiju Srbiju u narednom periodu, napomenuo je govoreći pred nekoliko desetina građana Užica i članova opozicionih političkih stranaka.

Aplauzom su okupljeni podržali inspektore Milenkovića i Mitića i reagovali na navode Jovančićevića da je u Srbiji neophodno stvoriti ambijent za povratak kvaltetnih ljudi u politički život, bez obzira na političku stranku.

Opozicione stranke i pokreti okupljeni oko protesta Srbija protiv nasilja, prema saznanjima N1, postigli su u četvrtak veče dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim vanrednim izborima.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime